Annorlunda Valborgsfirande

29 april 2021

Valborg är en härlig tid och ett klart tecken på att våren är på ingång. Med anledning av coronaviruset så blir det tyvärr inget vanligt valborgsfirande i år heller. På Valborg kommer många tonåringar i kontakt med alkohol. Här har vi samlat några tips för dig som är förälder eller vårdnadshavare.

Eldsflammor

Tips till dig som är förälder eller vårdnadshavare

Många tonåringar begår alkoholdebut i samband med Valborg. När alkohol finns med i bilden kan det få både oanade och obehagliga konsekvenser. Om alla föräldrar och vuxna gör gemensam sak kan vi minska ungas drickande.

Det som är oroande är att alkoholförsäljningen och konsumtionen ökar i samhället med anledning av Corona pandemin. Det är därför viktigare än någonsin att vuxna tänker lite extra på sin egen konsumtion och framförallt har lite extra kontroll på sin tonåring.

Tonåringen upplever en ny situation där familjen lever mer nära varandra och samhället stänger ner vilket innebär att behovet av att träffa sina vänner och frigöra sig kanske är viktigare än någonsin och då helst utomhus. Det finns en uppenbar risk vid bra väder att många unga riskerar att komma i kontakt med alkohol.

En restriktiv hållning från föräldrar har visat sig ha störst effekt för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar. Vi uppmanar vuxna att inte bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.

Vad kan du som förälder göra?

  • Prata med ditt barn om var han eller hon ska vara när de är ute. Stäm av om platsen stämmer. Kanske gå dit själv, ring till andra föräldrar – det är inte alls säkert att "alla andra" fått... även om ditt barn säger det!
  • Bestäm gärna en tid när ditt barn ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.
  • Var vaksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar er eventuella egen alkohol. Vi vet av tidigare erfarenheter att många "lånar" hemma till sitt drickande.
  • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.

 

Hjälp oss att hålla en trygg valborgshelg, var med och trygghetsvandra

För att skapa en tryggare Valborg för våra ungdomar, hoppas vi att många föräldrar kan hjälpas åt med att finnas ute i samhället och vandra under helgen. Det är självklart helt frivilligt men ju fler vi är som hjälps åt desto bättre och tryggare blir det!

Under Valborgsmässoafton och skolavslutningen kommer kommunens fritidsledare och socialsekreterare att trygghetsvandra. Önskar du komma i kontakt med oss, så finns vi utanför Mörmo gård klockan 21.15 och Hammarhallen klockan 21.45. Vi nås även på telefon 072-456 19 55.

Sidan uppdaterad: 2021-04-29