Frågor och svar vattenläcka

Frågor och svar - Vattenläcka

Var kan jag hämta vatten om det är avstängt?

Vatten finns att hämta på olika ställen runt om i kommunen. Vart hämtningsställena är meddelas via Hammarö kommuns hemsida www.hammaro.se eller via via kommunens facebooksida www.facebook.com/hammarokommun. Det går också bra att ringa kontakcenter 054-51 50 00 eller informationsnumret 113 13.

Vad gör jag när vattnet kommer tillbaka?

Låt kallvattnet rinna i en och samma kran, helst den som är närmast vattenmätaren. Spola några minuter. Om vattnet är missfärgat eller har dåligt tryck, skruva bort eventuell sil på kranen och låt det sedan rinna tills det blir helt klart. Missfärgat vatten är inte farligt att dricka, men låt bli att tvätta ljusa kläder, de kan bli missfärgade.

När behöver jag koka vattnet?

Om vi misstänker att vattnet är påverkat av bakterier, virus eller parasiter, till exempel på grund av vattenläcka, går vi ut med en rekommendation om att koka det vatten man ska dricka eller använda i matlagning. Rekommendationen består tills vi fått svar på de vattenprover vi tar. När provsvaren är bra kan man använda vattnet igen utan att koka det. Information läggs ut på www.hammaro.se och www.facebook.com/hammarokommun. 

Hur länge måste jag koka vattnet?

Det räcker att koka upp vattnet tills dess att det bubblar kraftigt, det behöver alltså inte koka en viss tid. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas upp. Häll upp det kokta vattnet i en ren behållare och ställ in det i kylskåpet när det svalnat. 

Behöver jag koka allt vatten jag ska använda?

Använd det kokta vattnet till att blanda dryck som ska drickas, även vid kaffebryggning eftersom temperaturen i bryggaren inte blir tillräckligt hög. Använd det även till att skölja grönsaker och om du vill göra isbitar. Borsta tänderna i det. Det okokta vattnet går bra att använda till att koka potatis, ris och pasta i. Det går även bra att duscha och tvätta sig i det och även diska, ifall man låter disken torka innan man använder den. Man kan förstås även tvätta kläder, städa och vattna blommor med det okokta vattnet. Tänk på att inte låta barn leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet!

Hur länge kommer tankbilarna att finnas på plats?

Tankbilarna finns på plats fram till dess att alla hushåll har fått tillbaka sitt vatten från kranen. 

Vart hittar jag information om vattenläckan?

Information om vattenläckan hittar du på www.hammaro.se eller på www.facebook.com/hammarokommun du kan också ringa Hammarö kommuns kontaktcenter på 054-51 50 00 eller informationsnumret 113 13.

När fyller ni på vatten på hämtningsställen? 

Tankbilarna åker kontinuerligt runt mellan hämtningsställena för att fylla på med vatten. Ibland måste även tankbilarna fyllas på med vatten och detta kan leda till att det blir ett litet glapp. Men så fort vi har möjlighet fylls det på.

Sidan uppdaterad: 2021-01-04