Cykla på vinter

Här delar vi med oss av lite tips som underlättar för dig att cykla även vintertid.

Cyklister cyklar i snön

Smörj och spola av din cykel

På vintern kan din cykel lätt bli smutsig av både grus, slask och sopsalt. För att minska risken för slitage och rost är det viktigt att du sköljer av din cykel och smörjer kedjan.

Se och synas i mörker

Om du cyklar i mörker ska cykeln ha en vit lampa och en vit reflex framåt, en röd lampa och en röd reflex bakåt, samt reflexer på sidorna. Rikta framlyktans ljus så att du inte bländar andra. Reflexväst och reflexer på kläderna gör att du syns ännu bättre.

Kläder för vintercykling

Du kan cykla i dina vanliga vinterkläder. Anpassa efter väder och temperatur. Lager på lager och vindtäta kläder är bra. Underställsbyxor och överdragsbyxor är bra tips.

Vid vinterväglag

Var extra försiktig när halkan slår till, bromsa in tidigare än vanligt och innan du ska svänga. Mindre luft i däcket än vanligt ger bättre grepp i snö. Dubbdäck gör stor skillnad. Man kan även ha förstärkt punkteringsskyddad innerslang om man är orolig för att vintergruset kan orsaka punktering. Hjälm rekommenderar vi alltid.

Plogning och halkbekämpning av cykelvägar

Vi plogar cykelvägar vid ett snödjup på 4 cm. Halkbekämpning sker när det är halkigt. Vi använder makadam 5-8 mm som halkbekämpningsmaterial. Sand är en ändlig resurs och får inte längre användas vid halkbekämpning. 

Sidan uppdaterad: 2023-06-30