Badklåda eller simmarklåda, är en ofarlig och självläkande, parasitorsakad åkomma, som kan drabba människan vid bad i sötvattensjöar.
Åkomman orsakas av cerkarier – ett av larvstadierna hos en inälvsmask, där sjöfåglar är huvudvärd och vissa sötvattensnäckor mellanvärd.
Cerkarierna är små och inte synliga för blotta ögat och simmar fritt i ytvattnet.
De kan av misstag angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt.
Man kan inte provta eller se på vattnet om det innehåller cerkarier.
Cerkarierna ger snabbt upphov till ett kliande utslag, som kan påminna om myggbett. Detta utslag brukar finnas kvar i cirka 1 vecka.
Badklådan är inte smittsam från person till person. Parasiterna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.
Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.
Det enda sättet att helt undvika badklådan är att inte bada.
För att minska risken för utslag, rekommenderas därför kortvariga bad och noggrann torkning eller avsköljning med vatten efteråt (inte sjövatten). Undvik även att bada i grunt, stillsatående vatten.
Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel.
Kontakta sjukvårdsrådgivningen om du behöver råd, på telefon 1177 eller via 1177.se.
Förekomst av badklåda betyder inte att man måste undvika att bada, eftersom det inte är farligt. Ett bad behöver heller inte stänga.
Kontakta oss gärna om du tror att du drabbats, så kan vi gå ut med information till andra badanden via våra kanaler.