Hjälpmedel

Om något påverkar dina möjligheter att klara dina dagliga aktiviteter kan du få hjälp genom hjälpmedel. Hjälpmedel kan förskrivas eller hyras mot en avgift. Det finns också produkter som inte ingår som ett hjälpmedel som du kan köpa själv men gör att du kan vara självständig längre.

Brukare får hjälp av hemtjänstpersonal.

Det finns två sätt att få hjälpmedel från kommunen

Du kan få hjälpmedel genom förskrivning av hjälpmedel. Hjälpmedlet förskrivs av arbets- eller fysioterapeut. Du betalar endast för hembesöket enligt ordinarie taxa för hemsjukvård. Du kan också hyra hjälpmedel utan förskrivning mot en avgift. 

Så här gör du för att få ett hjälpmedel förskrivit till dig

Du kontaktar kommunens arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast genom att ringa till Kontaktcenter på 054-51 50 00 eller genom att skicka ett mejl till kommun@hammaro.se, så skickar de vidare din förfrågan.

Om hjälpmedlet inte fungerar eller går sönder tar den enskilde kontakt med den som förskrivit hjälpmedlet på Kommunrehab som ansvarar för reparation eller utbyte av hjälpmedlet.

Vad innebär en förskrivning?

Arbetsterapeut eller fysioterapeut gör ett hembesök hos dig och gör en bedömning av dina behov. Bedömningen kan eventuellt leda till förskrivning av hjälpmedel. Förskrivna hjälpmedel får du låna kostnadsfritt. Du betalar dock för bedömningen enligt ordinarie taxa för hälso- och sjukvård.

Återlämning av förskrivet hjälpmedel

De hjälpmedel som du använder är ett lån från kommunen och de ska återlämnas när du inte längre behöver dem. Du ansvarar själv för återlämningen. Vid problem kontaktar du kommunrehab. Kom ihåg att alltid rengöra hjälpmedlen innan de återlämnas.

Så här gör du för att hyra ett hjälpmedel

När du hyr ett hjälpmedel behöver du inte kontakta hjälpmedelsverksamheten i förväg. Att hyra hjälpmedel varierar från 100 kr upp till 600 kr per hyresmånad, beroende på typ av hjälpmedel samt orsak till hyra. Du kan hyra hjälpmedel från vårt förråd på Sätterstrand, Aspstigen 117. De har öppet på torsdagar mellan klockan 8-10 samt 13:30-15:30.

Hyrda hjälpmedel lämnas tillbaka på samma ställe och du får en faktura för hyran efter återlämnandet. 

Hämta och lämna hyrda hjälpmedel

Utkörning och hämtning av hyrda hjälpmedel är i första hand ditt eget ansvar, men tjänsten kan tillhandahållas av hjälpmedelsverksamheten mot en avgift. Tjänsten är dock obligatorisk för hjälpmedel som kräver speciell hantering, exempelvis vårdsängar.

Smarta produkter som bidrar till självständighet

Det finns också produkter som inte ingår som ett hjälpmedel som du kan köpa själv men gör att du kan vara självständig längre. Arbetsterapeuten kan ge allmänna råd om vilka produkter som finns i handeln och i vilka situationer de kan hjälpa dig.

Tips på saker som du kan köpa själv för att underlätta din vardag finns också att se i Karlstad kommuns digitala inspirationsmiljöHar du frågor om något du hittar i den digitala inspirationsmiljön hör av dig till oss på Hammarö via kontaktcenter på 054-51 50 00.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01