Avgift företag

Från och med 1 maj 2021 gör vi det enklare för dig med företagsbil att lämna avfall på återvinningscentralen. En sensor avläser din registrerade företagsbil och du behöver inte längre anmäla ditt besök eller fylla i någon blankett utan debitering sker automatiskt.

Du betalar fast avgift för varje besök

Den nya renhållningstaxan innebär att du som besöker återvinningscentralen med en företagsbil klassad som lätt lastbil eller motsvarande med vikt under 3,5 ton blir fakturerad enligt en fast avgift på 200 kr per besök (exklusive moms). Den nya avgiften blir billigare än vad genomsnittskunden betalar idag och enklare att beräkna för dig som kund.

För fler frågor och svar se FAQ i höger kolumn.

Avgift företag

Vilka fordon debiteras?

Företagsregistrerade last- och skåpbilar som går under fordonsklassen lätt lastbil med en totalvikt under 3,5 ton.

Hur fungerar debiteringen?

Vid infarten till återvinningscentralen läser en sensor av främre nummerskylten på fordonet. Informationen skickas till Svea Ekonomi som skickar en månadsfaktura till ditt företag.  

Vad baseras avgiften 200 kr exklusive moms på?

Avgiften ska bland annat täcka hanteringskostnaderna för verksamhetsavfallet. 

Gäller kostnaden för alla typer av avfall?

Ja, ditt avfall räknas som verksamhetsavfall oavsett vad du lämnar.

Debiteras även tjänste-, personal- och leasingbilar? 

Nej, inte om tjänste-, personal- eller leasingbilen är registrerad som personbil. 

Debiteras jag om jag kör min företagsregistrerade skåp- eller lastbil privat till återvinningscentralen?

Ja, systemet kan inte skilja på privata ärenden och företagsärenden. Om du behöver använda en företagsbil för att köra privat avfall måste du föranmäla ditt besök för undvika debitering. Läs mer om hur det går till på följande länk: föranmäl privatbesök med företagsbil. Tänk på att du inte behöver göra en föranmälan om du har en personbil som företagsbil utan endast berör dig som kör den typ av bil vi registrerar vilket är fordonsklass lätt lastbil. 

Om jag har glömt lämna något när jag kör ut från återvinningscentralen, debiteras jag dubbelt om jag måste köra in igen?

Nej. Under en timme, oavsett hur många gånger du åker in på återvinningscentralen, betalar du bara för ett besök. Efter den första timmen debiteras du för ytterligare ett besök. 

Om jag har frågor om min faktura, vart vänder jag mig då?

Frågor om din faktura riktar du till Svea Ekonomi som ansvarar för våra fakturor när det gäller besöksavgiften på återvinningscentralen. 

Sidan uppdaterad: 2022-05-11