Frågor och svar om eventuell strejk

Här samlar vi frågor och svar angående den eventuella strejken inom Kost och lokalvård som påverkar förskola, skola och fritidshem.

FAQ om strejken

När börjar strejken och hur länge pågår den?

Strejken börjar torsdag den 18 april kl.07.00 och pågår fram tills att en överenskommelse sker.

Varför serveras det ingen mat på torsdag 18 april fastän att strejken är avblåst?

Alla beställningar är borttagna då vi förberett oss för obemannade kök utifall att strejk skulle bryta ut. Kökspersonal kommer inte att kunna ha en ordinarie arbetsdag trots att strejken är avblåst. Därför behöver vårdnadshavare skicka med mat ändå.

Vilka verksamheter påverkas i vår kommun?

Alla kockar, ekonomibiträden och lokalvårdare som är medlemmar i Kommunal och som jobbar inom förskola och skola i vår kommun är uttagna i strejken. Därför påverkar det hela vår verksamhet inom förskola, skola och fritidshem.

Hur länge behöver vi ha med egen mat till våra barn?

Tills att SKR och Kommunal är överrens och tecknar ett avtal. Då kan våra verksamheter bedrivas som vanligt igen.

Vad händer om det inte blir någon strejk?

Även om avtal tecknas och varslet om strejk hävs den 18 april så kommer köken att vara stängda och ingen tillagning av mat sker. Vårdnadshavare behöver alltså skicka med mat till barnen den dagen oavsett utgång. Verksamheten kommer att bedrivas som vanligt från och med fredag den 19 april, men då serverar varje kök mat utifrån tillgång och inte enligt matsedeln. 

Är det något annat mer än måltiderna som kommer att påverkas?

Ja städning av lokaler kommer också att påverkas och minskas ner.

Vad händer om mitt barn glömmer ha med sig mat under strejken?

Vi tillhandahåller smörgås till de barn och elever som eventuellt missar att ta med sig egen mat.

Vilken mat kan man ha med sig?

Mat som tål att förvaras i rumstemperatur. Vi kommer inte ha möjlighet att värma maten så viktigt att den kan ätas direkt ur förpackningen/matlådan. För bästa förvaring av maten så skicka gärna med matlådan tillsammans med en kylklamp om du har möjlighet.

Kan ni ge exempel på mat att ha med sig?

Exempel på mat är ex pastasallad och pannkakor. Ett tips är att plocka maten ex köttbullarna eller pannkakorna direkt ifrån frysen och låta dem tina under dagen fram till lunch. Annars så rekommenderar vi att maten skickas med tillsammans med en kylklamp och eventuellt en liten kylväska för bästa hållbarhet.

Vad gäller angående allergier?

I förskolans och skolans lokaler råder förbud mot jordnötter och andra nötter. Det är alltså något som inte är tillåtet att ha med sig.

Är det tillåtet enligt skollagen att inte servera mat vid strejk?

Ja, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) så är det möjligt för oss, att i den här situationen, uppmana vårdnadshavare till barn och elever att ta med sig mat till förskola och skola.

Sidan uppdaterad: 2024-04-16