Frågor och svar elavbrott

Frågor och svar - Elavbrott

Vad är det första jag ska göra om det blir strömavbrott?

Börja med att kontrollera ifall strömavbrottet beror på att en propp eller säkring har gått i ditt hem. Är strömavbrottet större än ditt hem så kontakta er elleverantör. Du kan även reda på information om ströavbrottet genom att lyssna på P4 via bilradion eller en batteridriven radio. 

Vad gör jag om jag får strömavbrott på vintern och hur ska jag hålla det varmt i huset?

Blir det strömavbrott på vintern så är det viktigaste att hålla värmen. Även om det är -10 grader ute tar det mellan 1-3 dygn innan temperaturen inomhus har sjunkit till +10 grader om du bor i ett någorlunda välisolerat hus. Om elavbrottet verkar bli långvarigt så välj ett rum i söderläge som du bestämmer dig för att vitas i. Fäll ner persienner, dra för gardiner och häng en filt för fönstret. Då minskas avkylningen i rummet. Du kan också tända stearinljus för att bidra till en normal inomhustemperatur. Men lämna aldrig ljusen utan uppsikt. 

Hur skyddar jag mina vattenburna element och vattenledningar från att frysa på vintern om jag får ett längre strömavbrott?

Även om det är -10 grader utomhus på vintern tar det mellan 1-3 dygn innan temperaturen inomhus har sjunkit till +10 grader om du bor i ett välisolerat hus.

Vad gör jag med mina kylvaror?

Kylvaror klarar sig ofta i ett par dygn, så länge du inte öppnar kylen allt för ofta. Är det vinterväder utomhus så kan du ställa ut dina kylvaror utomhus. Skulle det vara för kallt för kylvaror kan du isolera en kartong med tidningspapper och frigolit för att höja temperaturen. 

Kan ett strömavbrott drabba vattenförsörjningen?

Ja ett strömavbrott kan drabba vattenförsörjningen. Detta beror på att vattenverket behöver el för att pumpa ut vatten till hushållen och dessa förlorar kraft efter några timmar och då kommer inget vatten till kranarna och toaletten går inte att spola. För säkerhets skull rekommenderar vi att ni fyller upp med vatten om elavbrottet har varat mer än en timme. Vid ett långvarigt strömavbrott ordnar kommunen med vattenutdelningsställen. Är du osäker på vattnets kvalitet så koka det i 3 minuter.

Hur ska jag laga mat om jag drabbas av strömavbrott?

Matlagningen kan ske på olika sätt. Har du ett stormkök kan du använda dig utav detta för att laga mat. Tänk på att maträtter som du kanske vanligtvis lagar är lite svårare att laga på ett stormkök. Därför är det bra att göra rätter som inte involverar så mycket arbete, t.ex pulvuermos och korv eller snabbmakaroner och köttbullar. Du kan också laga mat på din vedspis och din grill. Tänk på att kolgriller endast får användas utomhus.

Sidan uppdaterad: 2020-05-04