Återvinningscentralen

Hammarös återvinningscentral är byggd för att du lätt ska kunna lämna ditt avfall. Personalen har genomgått flera utbildningar om farligt avfall, farligt gods, avfallshantering och kundbemötande. De är även utbildade inom hjärt- och lungräddning, och det finns en hjärtstartare i entrén till personalbyggnaden. Kontakta personalen om du funderar på någonting, de hjälper gärna till!

Återvinningscentralen på Skoghall

Öppettider

Måndag 7.00-19.00
Tisdag 7.00-15.00
Onsdag 10.00-19.00
Torsdag 10.00-19.00
Fredag 7.00-15.00
Lördag 10.00-15.00
Söndag Stängt


Återvinningscentralen är stängd på söndagar, helgdagar samt påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton, men öppen enligt ordinarie öppettider på skärtorsdag och valborgsmässoafton (om ej söndag).

OBS! När man söker efter öppettider via olika sökmotorer som ligger utanför kommunens egna sidor kan det hända att resultaten inte stämmer överens med verkligheten.

Hushållsavfall

På återvinningscentralen får du som privatperson boende i Hammarö kommun kostnadsfritt lämna det som kallas hushållsavfall (ibland även kommunalt avfall). Det ingår i den renhållningsavgift som du betalar till kommunen. Hushållsavfall uppkommer till följd av att man lever och bor i en bostad, och kan vara exempelvis kläder, möbler, farligt avfall, elavfall och förpackningar.

Bygg- och rivningsavfall

Mindre underhållsarbeten och reparationer i en bostad räknas oftast som en normal del av boendet. Avfall från sådana arbeten (till exempel målning, tapetsering, slipning av golv och byte av förslitningsdetaljer) är därför hushållsavfall och får lämnas kostnadsfritt på återvinningscentralen.

Om ett byggarbete däremot är omfattande (större reparation, renovering, ombyggnad, rivning och så vidare) uppstår avfallet främst på grund av byggverksamhet och inte av boende. Avfall från omfattande arbeten kan inte anses komma från hushåll, avfallet kan inte heller anses vara därmed jämförligt. Om ett arbete är omfattande eller ej behöver bedömas i varje enskilt fall. Om avfallet bedöms vara bygg- och/eller rivningsavfall får det lämnas på återvinningscentralen mot en avgift, oavsett om avfallet lämnas av en privatperson eller ett företag.

Mer information om hushållsavfall/kommunalt avfall finns i 15 kap. 3 § miljöbalken.

Företagsbilar

Företag, föreningar och andra verksamheter får lämna avfall på återvinningscentralen mot en avgift. Klicka på följande länk för att läsa mer om hur det går till: avgift företag.

Om du behöver använda en företagsbil för att köra privat avfall måste du anmäla dig till personalen på plats.

Återbruk

I porten längst till vänster i den avlånga, röda byggnaden finns återbruket. Där kan du som bor i kommunen lämna in hela och rena begagnade prylar och byta dem mot något annat. Det kan vara till exempel tavlor, prydnadssaker, mindre möbler, leksaker, spel, böcker, filmer, porslin, husgeråd och lampor. Tänk på att inga produkter funktions- eller säkerhetstestas, så lämna bara in en produkt som är i tillräckligt gott skick för att återbrukas av någon annan.
Öppetider återbruket:
Måndag, onsdag och fredag kl. 10:00-14:00.
Välkomna in på ett besök!

Vi har inte möjlighet att ta emot följande saker:
● Stora möbler som sängar, soffor, stora matbord och bokhyllor osv.
● Vitvaror eller andra större elektronikprodukter
● Byggmaterial som fönster, dörrar, VVS-porslin, kakel- och klinkerplattor osv.
● Säkerhetsprodukter som cykelhjälmar och bilbarnstolar

Klädinsamling av Human Bridge

Intill rummet för återbruk står två gröna containrar där du kan lämna kläder, sängkläder, handdukar och övriga hushållstextilier (ej mattor, kuddar, täcken osv.). Det går även bra att lämna hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.

Materialet samlas in av Human Bridge. Klicka på följande länk för att läsa mer om verksamheten på deras hemsida: humanbridge.se

Pantburkar till Sjöräddningssällskapet

Om du har pantburkar och pet-flaskor som du av någon anledning inte vill panta själv, kan du lämna dem i någon av de tre blå tunnorna intill metallcontainrarna på området. Även aluminiumburkar som inte har någon pant kan lämnas här. Det är Sjöräddningssällskapet som samlar in burkarna och flaskorna, och pengarna går direkt till deras egen verksamhet.

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2024-06-04