Återvinningscentralen

Hammarös återvinningscentral är byggd för att du lätt ska kunna lämna ditt avfall. Personalen har genomgått flera utbildningar om farligt avfall, farligt gods, avfallshantering och kundbemötande. De är även utbildade inom hjärt- och lungräddning, och det finns en hjärtstartare i entrén till personalbyggnaden. Kontakta personalen om du funderar på någonting, de hjälper gärna till!

Återvinningscentralen på Skoghall

Öppettider

Måndag 7.00-19.00
Tisdag 7.00-15.00
Onsdag 10.00-19.00
Torsdag 10.00-19.00
Fredag 7.00-15.00
Lördag 10.00-15.00

Återvinningscentralen är stängd på söndagar, helgdagar samt påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton, men öppen enligt ordinarie öppettider på skärtorsdag och valborgsmässoafton (om ej söndag).

OBS! När man söker efter öppettider via olika sökmotorer som ligger utanför kommunens egna sidor kan det hända att resultaten inte stämmer överens med verkligheten.

Hushållsavfall

På återvinningscentralen får du som privatperson boende i Hammarö kommun kostnadsfritt lämna det som kallas hushållsavfall (ibland även kommunalt avfall). Det ingår i den renhållningsavgift som du betalar till kommunen. Hushållsavfall uppkommer till följd av att man lever och bor i en bostad, och kan vara exempelvis kläder, möbler, farligt avfall, elavfall och förpackningar.

Bygg- och rivningsavfall

Mindre underhållsarbeten och reparationer i en bostad räknas oftast som en normal del av boendet. Avfall från sådana arbeten (till exempel målning, tapetsering, slipning av golv och byte av förslitningsdetaljer) är därför hushållsavfall och får lämnas kostnadsfritt på återvinningscentralen.

Om ett byggarbete däremot är omfattande (större reparation, renovering, ombyggnad, rivning och så vidare) uppstår avfallet främst på grund av byggverksamhet och inte av boende. Avfall från omfattande arbeten kan inte anses komma från hushåll, avfallet kan inte heller anses vara därmed jämförligt. Om ett arbete är omfattande eller ej behöver bedömas i varje enskilt fall. Om avfallet bedöms vara bygg- och/eller rivningsavfall får det lämnas på återvinningscentralen mot en avgift, oavsett om avfallet lämnas av en privatperson eller ett företag.

Mer information om hushållsavfall/kommunalt avfall finns i 15 kap. 3 § miljöbalken.

Företagsbilar

Företag, föreningar och andra verksamheter får lämna avfall på återvinningscentralen mot en avgift. Klicka på följande länk för att läsa mer om hur det går till: avgift företag.

Om du behöver använda en företagsbil för att köra privat avfall måste du föranmäla ditt besök via en blankett. Klicka på följande länk för att läsa mer om hur det går till: föranmäl privatbesök med företagsbil.

Återbruk

Om du har saker som är för bra för att slängas finns det möjligheter att ge dem ett andra liv på återvinningscentralen. Myrorna har ett rum där du bland annat kan lämna saker som porslin, leksaker, skor, kläder och möbler. Rummet töms flera gånger i veckan, och sakerna säljs sedan i deras butiker.

Pantburkar till Sjöräddningssällskapet

Om du har pantburkar och pet-flaskor som du av någon anledning inte vill panta själv, kan du lämna dem i någon av de tre blå tunnorna intill metallcontainrarna på området. Även aluminiumburkar som inte har någon pant kan lämnas här. Det är Sjöräddningssällskapet som samlar in burkarna och flaskorna, och pengarna går direkt till deras egen verksamhet.

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2022-06-09