Välkommen till Konstbanken

Har du lite för kala väggar hemma och vill piffa till det med konst? Eller börjar samtalsämnena vid frukostbordet att sina? Lugn, bara lugn, vi har lösningen: du kan låna konst på Hammarö konstbank - gratis.

Låna med ditt lånekort

Via ett traditionellt lånekort på biblioteket kan du som Hammaröbo få låna hem konst, med allt från litografier och tryck till inglasade akvareller, i upp till ett halvår.

Låneregler
För att få låna konst måste du vara skriven i Hammarö kommun, ha fyllt 18 år samt ha ett lånekort. Du får låna två verk under max sex månader. Som låntagare ansvarar du själv för frakt av verken till och från biblioteket. När du lånar får du ett kvitto på dina lån samt sista återlämningsdag. Du ansvarar själv för dina lån tills de är avregistrerade.
Det kostar inget att låna kommunens konst, men det kan tillkomma kostnader om du inte tar hand om verken ordentligt, eller inte återlämnar dem i tid. Om ett verk går sönder eller om det av olika anledningar förkommer utgår ett ersättningskrav. En värdering görs av skadan och verkets värde och en ersättning mellan 500 kr och 2000 kr utkrävs. Du kommer att få kravet via en faktura.

Omlån
Du kan låna om konstverken om de inte är reserverade. Lånar om gör du på www.bibliotekvarmland.se (pin-kod krävs) eller genom att ringa till, eller besöka Hammarö bibliotek.

Konstverken
Verken i Konstbanken - i nuläget finns det ett 50-tal verk - är en del av alla verk som Hammarö kommun äger. Många verk är redan placerade runtom i kommunens lokaler, men allt får inte plats och därför har en del fått stå lagrat i ett förråd. De verk som inte lånas ut har bland annat ytor som lätt smutsas och vilka inte kan skyddas av glas, är känsliga för olika temperaturer och hantering eller är målade på ömtåliga eller svaga underlag.

 

Konstbanken i media

Se SVT:s reportage om Konstbanken:
Klicka här för att komma direkt till klippet (extern länk).

Och här kan du lyssna på en litet radioinslag:
Klicka här för att komma direkt till inslaget (extern länk).

 

 

 

Sidan uppdaterad: 2021-03-17