Gymnasiebiljett

Läsåret 2022/23 kan du som elev välja mellan digital gymnasiebiljett eller ett plastkort som gymnasiebiljett.

Två ungdomar går ombord på en buss

Gymnasiebiljett för gymnasieelever folkbokförda i Hammarö kommun för läsåret 2022/23


Klicka här för att ansöka om gymnasiebiljett för läsåret 2022/23

När du går på gymnasiet har du rätt till gymnasiebiljett för elevresor. Du som elev väljer om du vill ha en digital gymnasiebilijett i Vämlandstrafiks app i din mobiltelefon eller ett plastkort som gymnasiebiljett.

Byte mellan plastkort och digital gymnaisebiljett eller tvärtom kan göras max en gång per läsår. Oavsett vilket alternativ du väljer ansöker du om gymnasiebiljetten via vår e-tjänst.

Du måste ha ett BankID för att kunna ansöka. Ett säkerhetsID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sin ungdom om ungdomen inte har ett eget BankID. Kontakta din bank om ditt BankID inte fungerar.

Digital gymnasiebiljett 
Om du ansökt via vår e-tjänst om digital gymnasiebiljett busskort kommer detta skickas ut som ett sms till din mobil inom de närmsta dagarna. Du behöver sedan skapa ett konto hos Värmlandstrafik (om du inte redan har ett) och lägga in dina uppgifter innan du kan ladda ner biljetten och aktivera den. Information finns även nedan om hur det går till i guiderna. 

Byter du mobilnummer under läsåret måste du kontakta oss (se kontaktuppgifter nedan) för att få ett nytt sms utskickat med länk till biljetten till ditt nya nummer.
Biljetten för VT23 skickas ut som ett sms i mitten av december. 

Plastkort
Om du har beställt ett plastkort hämtar du ut det på Hammarö Kontaktcenter i kommunhuset, Mörmovägen 5 i Skoghall. Du kan hämta ut det följande vardag efter att vi mottagit din ansökan. 

Ta med giltig legitimation. Hämtar en vårdnadshavare ut busskortet ska bådas legitimation kunna uppvisas.

Öppettiderna för avhämtning är måndag-fredag klockan 08.00 -16.00.

 

Avslutar du studierna i förtid eller ska ansöka om inackorderingsbidrag istället för gymnasiebiljett?
Avslutar du dina studier eller ansöker om inackorderingsbidrag under läsåret är du inte längre berättigad till gymnasiebiljett. Gör då en avanmälan via länken nedan.

Klicka här för att göra en avanmälan eller byte av gymnasiebiljett (plastkort-digitalt eller tvärtom)

Borttappat, stulet eller trasig gymnasiebiljett
Har du tappat bort din gymnasiebiljett, har det blivit trasigt eller stulet? Då anmäler du det via länken nedan och inväntar sedan ett bekräftelsemail med datum för avhämtning. Ett ersättningskort kostar 200 kronor och betalas via Swish. Betalar gör du när du hämtar ditt nya kort, som hämtas hos Kontaktcenter i Hammarö kommunhus. Vid byte av kort/hämtning av nytt kort ska legitimation visas.
Trasiga kort ska lämnas in, när du hämtar ditt ersättningskort. Byte av trasiga kort är avgiftsfritt. Du får ett e-postmeddelande när din nya gymnaisebiljett är klart att hämta. Handläggningstiden är upp till 14 dagar. Under tiden måste du betala dina resor till och från skolan själv.  

Klicka här för att anmälan om din gymnasiebiljett blivit borttappat, stulet eller gått sönder

Du är berättigad gymnasiebiljett till och med vårterminen det år du fyller 20 år och är:

  • Studerande på gymnasiet
  • Folkbokförd i Hammarö kommun

Om du har inackorderingstillägg så är du inte berättigad till gymnasiebiljett. 
Från och med höstterminen det år du fyller 20 år och studerar på gymnasiet har du inte rätt att få gymnasiebiljett från din hemkommun. Istället kan du söka ekonomiskt bidrag hos CSN för att få hjälp med att bekosta dina resor till och från skolan.
www.csn.se

Klicka här för att läsa mer om Värmlandstrafiks regler för gymnasieelever och ”Handbok för gymnasieelevernas dagliga resor”.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss

Mejla oss: gymnasium@hammaro.se 
Ring oss: 054-51 50 00

 

Sidan uppdaterad: 2022-08-25