Flera personer sitter på klipporna vid det stilla vattnet.

Om Hammarö

Hammarö kommun består av en ö som ligger i norra delen av Vänern, omgiven av klippor och glittrande vatten. Kommunen har drygt 16 000 invånare och huvudorten är Skoghall. Med 54 kvadratkilometer är vi är till ytan en av Sveriges minsta kommuner. Vi finns i landskapet och länet Värmland och är en del av Karlstadsregionen.

Framåtanda

Hammarö är skärgårdskommunen med framåtanda. Vi är en tillväxtkommun, många väljer att flytta till oss och många barn föds i kommunen. Detta leder till en ständig utveckling av kommunens service och satsningar på attraktiva boenden. För att alla ska känna sig välkomna visar vi framåtanda och rustar oss för morgondagen. 

Nära

På Hammarö är det alltid nära till vatten. Du är aldrig längre bort än 10 minuter från att bada, fiska eller ta en promenad längs Vänerns strand. Alldeles nära finns också den fantastiska naturen med vandringsleder, naturreservat och ett rikt fågelliv.
På Hammarö finns det mesta av den service du behöver i Skoghalls centrum, men vill du ha lite storstadspuls så är det bara några kilometer till Karlstads centrum.

Grön Ö

Hammarö har en fantastisk natur mitt i vänerskärgården. Här finns många strövområden och vattennära vandringsleder som kommunen värnar om. En pärla är vårt friluftscenter Kilenegården.
Närheten gör att det är enkelt att gå och cykla till jobb, skola och aktiviteter och kollektivtrafiken är väl utbyggd. Faktorer som bidrar till att göra Hammarö till en grön ö.

Skolkommun i Sverigetopp

Vi är stolta över att Hammarö under många år har varit en av Värmlands och Sveriges bästa skolkommuner i flera olika årliga mätningar. Hammarös långsiktiga arbete med att se skolan som en helhet, från förskolan till år 9, gör att vi behåller de goda resultaten för barn och elever. Många barnfamiljer väljer Hammarö som en plats att bo och leva på tack vare bra verksamhet i Hammarös förskolor och skolor.

På väg mot Värmlands bästa äldreomsorg

Hammarös mål är att ha Värmlands bästa äldreomsorg. Vi är på god väg delvis tack vare det nybyggda trygghetsboendet. Det ligger fantastiskt fint i Lillängshamnen med utsikt över Vänern. Det är ett tryggt boende för den som är över 70 år och de 30 lägenheterna är anpassade för att passa den som är lite äldre och behöver mer utrymme för att förflytta sig. I augusti 2020 kommer också det nya äldreboendet Djupängen, ett av Sveriges modernaste boenden med 120 platser stå klart och boenden från Gunnarskärsgården och Björkhagsgården kommer att flytta in där.

Uppmärksammat ledningssystem för kvalitet

Socialförvaltningens ledningssystem för kvalitet utifrån SOSFS 2011:9 har fått mycket uppmärksamhet i hela landet. Förvaltningen har tagit emot ett antal studiebesök och tidningen Kvalitetsmagasinet har också uppmärksammat arbetet med att ta fram det nya ledningssystemet. Detta system fortsätter nu hela Hammarö kommun att arbeta vidare med.

Klicka här för att läsa mer om ledningssystemet.

Kvalitetskommun

Hammarö var nominerad till Årets KvalitetsKommun 2013, en av sju kommuner. Nomineringen kan ses som ett resultat av ett långsiktigt arbete. Vi har under många år arbetat med kvalitets- och utvecklingsfrågor som en viktig del för att svara upp mot invånarnas behov. Kvalitetsarbetet bygger på enkelhet, tydlighet, delaktighet och långsiktighet.  

Bland de bästa i landet på E-hälsa och digitalisering

Hammarö kommun utsågs 2019 till Sveriges bästa e-hälsokommun. Priset emottogs av socialnämnden på e-hälsomässan Vitalis. Priset är inrättat av SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och regeringen tillsammans med ett antal samarbetspartners. Nägra månader senare i oktober fick socialförvaltningen ta emot utmärkelsen Tunstall Award för Årets prestation inom vård och omsorg. Pristagaren utses av Tunstall, som är en av de största leverantörerna av teknikbaserade lösningar och tjänster för larm, tillsyn och planering inom vård och omsorg.

Sidan uppdaterad: 2020-10-12