Cykling

Cykelsugen? Här följer några förslag på trevliga turer som utgår från Skoghalls centrum och Mörudden. Du kan välja en kortare tur runt ön eller ge dig ut på en långtur där du upptäcker mer av Värmland och Vänerkommunerna genom att cykla Klarälvsbanan eller Vänerleden.

Cyklist i skogen.

Röd cykeltur

Den röda cykelturen går i kulturens tecken. Under turen passerar du dels Hammarö kyrka och dels kulturbygden i området. Innan du åker hem igen passar det bra med en picknick bland björkarna på Hammars udde. Från Skoghalls centrum till Hammars udde är det 6,4 kilometer och från Mörudden är det 5,5 kilometer. 

Blå cykeltur

Den blå cykelturen passar dig som gillar att bada. Följer du den blå turen hamnar du på Getingbergets badplats som har en skön strand med både gräs och sand. Eftersom det är långgrunt passar det bra för barnen. Från Skoghalls centrum till Getingberget är det 7,8 kilometer och från Mörudden är det 6,5 kilometer.

  • Cykelkartor finns i kontaktcenter i kommunhuset på Skoghall och som pdf-dokument under Dokument och filer här till höger.
  • Cykelkartorna visar också lämpliga cykelvägar till Karlstad och anslutningen till Klarälvsbanan vid Kroppkärrssjön i Karlstad. 

Klarälvsbanan

Med start vid Möruddens camping kan du ansluta till Klarälvsbanan som slingrar sig genom den värmländska naturen, från Karlstad i söder till Uddeholm i norr, med Klarälven som närmsta granne. Klarälvsbanan är en nedlagd banvall, helt asfalterad och garanterat bilfri. Under vägen passerar du Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors och Uddeholm. Sträckan från Mörudden till Karlstad är 10 km och sträckan från Karlstad till Uddeholm är 90 km. 
Här kan du läsa mer om Klarälvsbanan.

Vänerleden

Vänerleden är cirka 64 mil lång och går runt Sveriges största sjö. När du cyklar Vänerleden kommer du få uppleva fina badstränder, kulturupplevelser i världsklass och spännande naturfenomen. Leden är uppdelade i fyra etapper som var och en passar bra till en 3-4 dagars tur, för att hinna med och göra stopp på vägen.

  • Nordöstra etappen: Karlstad- Mariestad 210 km
  • Sydöstra etappen: Mariestad-Vänersborg 155 km
  • Sydvästra etappen: Vänersborg-Åmål 149 km
  • Nordvästra etappen: Åmål-Hammarö- Karlstad 126 km

Se broschyrer i högerspalten under " Dokument och filer".

Här kan du läsa mer om Vänerleden.

Ta med cykeln på bussen

Ska du cykla Klarälvsbanan eller Vänerleden eller i sommar?
Då kan du ta bussen dit eller hem eller en bit på vägen. Mellan den 13 juni och 14 augusti går det att ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsbanan och Vänerleden. Längs sträckningen kan resenärer lasta på eller av sin cykel på ett antal utvalda hållplatser.

  • Linje 600 (Karlstad-Värnäs) tar dig till Klarälvsbanan.
  • Linje 505 (Kristinehamn-Gullspång) tar dig till Vänerleden.
  • Linje 800 (Karlstad-Åmål) tar dig till Vänerleden.


Cykelplatsen bokas kostnadsfritt via cykelbokning.varmlandstrafik.se

Pumptrackbana

Vid Skoghalls cykelklubbs klubblokal på Vedspelsvägen, se bild, ligger den vågiga pumptrackbanan. Det är en cykelslinga med hopp och svängar utformad på ett sätt som gör att man ska kunna få upp fart utan att behöva trampa. Den är öppen för alla och du kan ta med din cykel och åka där kostnadsfritt. 


Bild: Karta över pumptrackbanans placering vid Skoghalls cykelklubb.


Foto: Pumptrackbanan med sina gupp. 

 

Sidan uppdaterad: 2023-08-23