Vandringsleder och strövområden

För dig som tycker om att uppleva naturen så finns många fina vandringsleder i varierande längd och terräng runt om på Hammarö.

Pilgrimsleden på Hammars udde

Ute på Hammars udde finner du pilgrimsleden som är en cirka tre kilometer lång led. Den börjar norr om Hammarö kyrka, vid bron över till Skärgårdsmuseet, och sträcker sig norrut. Den går mellan gärdena och vattnet, in i skogen och följer sedan den befintliga grusvägen tillbaka via drottninghögarna, de fina vitsippsfälten och på slutet kyrkogården. Leden är delvis tillgänglighetsanpassad.

På Hammars udde finns även Hammarös största och Värmlands näst största gravfält från järnåldern. Du kan läsa mer om området under länken nedan.
Sevärdheterna på Hammars udde
Foto: Pilgrimsleden vid Hammars udde.


Nolgårdsvikens strandängar

Detta strövområde når du bakom Stora Coop på Nolgård där leden har sin början. En tillgänglighetsanpassad vandring på cirka 250 m leder fram till ett fågeltorn där det även finns bänkar och bord. Leden sträcker sig vidare över spångar, genom vass, över strandängar och genom grindar för att till slut nå Hammars Udde, en sträcka som mäter ca 500 m. Där kan man fortsätta att gå Pilgrimsleden för en längre tur.

Foto: Vy över spången vid Nolgårdsviken.


Skärgårdspromenaden i Lillängshamnen

Vid Lillängshamnen finns Skärgårdspromenaden som sträcker sig från hamnområdet via klipporna och förbi St Olofs gryta. Hela vandringsleden är tillgänglighetsanpassad med en bred spång och räcken så att det går att ta sig fram med både barnvagnar, rullstolar och annat.

Foto:  Skärgårdspromenaden Lillängsviken.


 Bonäsleden - med utsikt över Vänern

Denna Vänernära led startar vid Kilenegården och går igenom ett naturreservat som har stora skiftningar i miljön. Från Kilenegården ut till Bonäsudden är det cirka 5,2 kilometer. Vandringen går igenom tall- och granskog, björkskog och kalhyggen. över spångar i vassen och längs med klipporna med utsikt över Vänern.

Längs leden passerar man badplatsen Getingberget där det finns wc. Ute på udden finns det ett vindskydd, bänkar och eldstad. Från Bonäsudden kan man sedan 
gå mot Räggårdsviken, där det sommartid finns möjligheter till klippbad, och vidare mot Sättersbråten som är en äng med en grillplats. Efter det kan man välja att gå mot Mörudden eller mellan golfhålen på Hammarö Golfklubb och tillbaka till Getingberget.

  Foto: Grillplatsen vid Orrsandarna, Bonäsleden.

 

 

Sidan uppdaterad: 2023-08-23