Trygghetslarm

Att ha trygghetslarm innebär att du har en bärbar larmknapp att trycka på när du behöver tillkalla hjälp när du vistas i din bostad. Du kan få hjälp dygnet runt av vår personal. Larmet installeras av vår personal. För att ansöka om trygghetslarm kontaktar du vår biståndsenhet. Trygghetslarmet är till för dig som riskerar att ramla eller känner en viss oro. Ett trygghetslarm är inte för akut sjukdom. Ring alltid 112 vid akuta händelser. Du kan få råd av sjuksköterska dygnet runt via sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Bild på händer där en person trär på en annan person en larmklocka till ett trygghetslarm

Digitala larm

Våra larm är digitala. Det betyder att man inte använder de vanliga telefonledningarna för överföring av larmet. Istället används det mobila telefonnätet eller kabel/fibernätet.

Larmmotagning

När du larmar kommer larmen att besvaras av Tunstalls larmcentral i Örebro. I första hand försöker de hjälpa dig via telefon, men om du behöver besök av hemtjänsten, skickar larmcentralen vidare larmet till dem. Personalen på larmcentralen är utbildade
undersköterskor med god erfarenhet och svarar på larmen dygnet runt.

Larmets räckvidd är begränsad och kan endast garanteras inne i bostaden. Man kan få hjälp att kontrollera larmets räckvidd, t ex ute i trädgården.

Funktionskontroll

En funktionskontroll av alla larm görs automatiskt en gång per dygn. Vår larmtekniker får en rapport där man kan se om ett larm är ur funktion och vidtar omgående åtgärder i form av kontakt och besök vid behov. När batteriet i larmklockan (den man har kring halsen eller kring handleden) börjar bli dåligt får larmteknikern också ett rapport så att batteribyrte kan ske

Personallås

Hammarö kommun har ett system med personallås för alla personer som har hemtjänst eller trygghetslarm där nyckel behövs. Detta för att säkerställa kvaliteten vad gäller nyckelhantering och att öka din säkerhet. Låskontrollen monteras på insidan av er dörr. Enbart personal kan låsa upp dörren genom att ange en kod på kommunens godkända mobiltelefoner. Ni använder er hemnyckel som vanligt och låskontrollen påverkar inte ert vanliga lås. Monteringen gör inga hål eller märken på dörren. Om behovet av hemtjänst eller trygghetslarm upphör så monteras enheten ned och dörren återställs som den såg ut från början.

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2023-03-29