Kontaktfamilj/familjehem

En flicka tittar ut genom ett fönster. I förgrunden sitter en nallebjörn.

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj är en familj som har möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom någon eller några helger i månaden.  

Kontaktföräldrarna behöver ha erfarenhet av barn och unga, genom egna barn, genom sitt yrke eller på annat sätt. Kontaktfamiljen behöver inte kunna erbjuda ett eget rum men däremot en egen vrå där barnet eller ungdomen kan lägga sina saker och kanske lämna kvar något mellan besöken. Uppdraget som kontaktfamilj kan komma att sträcka sig över flera års tid. Kontaktfamiljen måste ha en stabil livssituation. Som kontaktfamilj får man ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. 

Kontaktperson

En kontaktperson ger stöd i vardagen till en ungdom. Kontaktpersonen medverkar till ett utökat socialt nätverk och till att ge en rikare fritid.

Även du som inte har erfarenhet av socialt arbete kan göra stora insatser. Man träffas en gång i veckan, kanske mer. Man tar en promenad, fikar tillsammans eller gör någon aktivitet. Det är viktigt att du finns till och lyssnar. Eftersom vi alla är olika försöker vi tillgodose den enskildes önskemål om kontaktperson. Som kontaktperson får man ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.  

Familjehem

Familjehem är ett privat hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn och ungdomar i sitt hem.
Det innebär att ge barnet eller ungdomen en naturlig hemmiljö och gemenskap. Som familjehem får man ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.

Är du intresserad?

Vill du veta mer om vad det innebär att vara kontaktfamilj, kontaktperson eller familjehem kontaktar du individ- och familjeomsorgen.
Till höger finns en länk till belastningsregistret för alla blanketter för registerutdrag. Registerutdrag får endast hämtas ut av berörd person (får ej delegeras med fullmakt). 

Klicka på mininsats.se så kommer du till socialstyrelsen webbplats och kan läsa mer om vad du kan göra om du vill hjälpa till.

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2022-09-30