Gruppindelning för simskola

Gruppindelningar

Grupperna är indelade i fyra olika nivåer: Baddaren, Sköldpaddan, Grodan och Fisken. Sköldpaddan, Grodan och Fisken har förkunskapskrav som ska vara uppfyllda innan kursstart. Anmäl hellre för lätt än för svårt.  

Baddaren 

Förkunskapskrav: Nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper
Vi kommer i första hand lära oss bröstsimsteknik från grunden men även arbeta mycket med vattenvana. Utöver simträningen kommer vi också att lära oss bad, båt -och isvett samt lära oss kasta livboj.
Huvudmålet med Baddaren är att eleven ska kunna falla i på djupt vatten utan flythjälpmedel och sedan ta sig tillbaka till kanten utan hjälp.

Sköldpaddan

Förkunskapskrav: 3 meter bröstsim utan hjälpmedel eller stopp samt kunna doppa hela huvudet utan att hålla för näsan.
I Sköldpaddan fortsätter vi öva på bröstsimstekniken men nu kan eleven grunderna och kan ta sig någon meter utan stopp eller hjälp. Vi kommer fortsätta öva på bröstsimmet men även börja testa att flyta samt simma på rygg.
Huvudmålet med Sköldpaddan är att eleven ska lära sig simma 10m bröstsim samt ha grundläggande kunskap om att flyta samt simma på rygg.

Grodan

Förkunskapskrav: 10 meter bröstsim utan hjälpmedel eller stopp, kunna doppa hela huvudet utan att hålla för näsan samt hoppa från kanten på grunt vatten.
I Grodan kommer vi att fortsätta öva på bröstsimsteknik men även fokusera mer på ryggsimmet.
Huvudmålet med grodan är att eleven ska kunna simma 25m bröstsim utan stopp samt känna sig trygg och säker med att föra sig framåt på rygg utan hjälpmedel.

Fisken

Förkunskapskrav: 25 meter bröstsim utan hjälpmedel eller stop, 10 meter ryggsim utan hjälpmedel eller stopp samt hoppa från kanten på djupt vatten.
I Fisken kommer vi att fortsätta med bröst -och ryggsimmet men även testa på de andra simsätten. Vi kommer utöver simningen även lära oss dyka och hur vi bogserar varandra i livboj.
Huvudmålet med Fisken är att eleven ska kunna simma de längre bröstsimsdistanserna samt kunna utföra ett korrekt dyk från kanten. 

Viktig information:

  • Vi bibehåller oss rätten att flytta eller ta bort de elever som ej uppfyller de förkunskapskrav som krävs vid kursstart. Läs på innan ni anmäler ert barn så att ni anmäler till rätt grupp från start. Ingen ny plats kommer erbjudas till de barn som tas bort från gruppen, det är vårdnadshavarnas ansvar att anmäla till rätt grupp. 
  • Var god notera att det är bröstsim som är det simsätt som krävs förkunskaper om i Sköldpaddan, Grodan och Fisken (samt ryggsim i fisken). Med bröstsim menas att det ska vara både bröstsimsarmtag och bentag (ej crawl). Är ni osäkra på att era barn inte når upp till bröstsimskravet är det möjligt att det är Baddaren som gäller för ert barn. 
Sidan uppdaterad: 2024-03-25