Sevärdheter

Hammarö kommun är en ö som ligger i Vänern söder om Karlstad, avskild från fastlandet genom Klarälvens delta. Hammarö sydspets är en bit genuin vänerkust med en hänförande utsikt över Vänern. Med en kuststräcka på cirka 83 kilometer och dess stora tillgänglighet från både sjö- och landsväg finns här fantastiska möjligheter till segling, paddling, fiske, bad med mera. Sommartid kan du ta båtbuss till och från ön.

Lövträd och matta av vitsippor.
Vitsippor som blommar på Hammars udde.

Fritids- och friluftsupplevelser

För turister och besökare har Hammarö mycket att erbjuda. Bor gör du på camping eller vandrarhem. För båtfolket finns Lillängshamnen, en välutrustad gästhamn. I hamnens fiskaffär kan du köpa färsk och rökt insjöfisk, löjrom med mera. På Hammarö finns det mesta du kan begära för rekreation, motion, fritids- och friluftsupplevelser, antingen du väljer aktiviteter på motions- och friluftsanläggningar eller aktiviteter efter egna initiativ och önskemål. Läs mer under Friluftsliv och motion.

Hammarö kulturbygd

Vandra pilgrimsleden, lär dig mer om det gamla Vänerfisket eller besök Hammarö kyrka med medeltida anor. I Hammarö kulturbygd kan du känna historiens vingslag och lära dig mer om det historiska Hammarö och livet förr. Läs mer om sevärdheterna i kulturbygden via webbsidan hammarokulturbygd.se

QR-kodad kulturvandring

För tillfället är många QR-koder förstörda på grund av vandalisering. Nya är beställda.

I området runt Hammars udde finns 20 olika QR-koder uppsatta med olika innehåll där du kan lära dig mer om Hammarös kultur och historia. Platserna är numrerade för att det ska vara lätta att hitta, se karta, men du kan gå din egen ”rutt” då nformationen inte är i ett flödesmönster av sammanlänkade information.
Karta QR-kodad kulturvandring (pdf). 
Platser för QR-koder (pdf).
QR-vandringen har tagits fram i Leader projektet Destination Härliga Hammarö

Kulturmiljöer på Hammarö

Många miljöer runt om på Hammarö har fått sin prägel av de människor som bott och verkat inom vår kommun. Det kan vara fornlämningar, jordbrukslandskap eller byggnader.

De mest kända och besökta är: 

Här kan du läsa mer om kulturmiljöer på Hammarö.

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2024-05-30