Superhjältarna flyttar in!

På internationella matsvinnsdagen den 29 september flyttar superhjältarna in på kommunens förskolor. Superhjältarna har ett uppdrag som dem vill få hjälp från alla barnen att utföra. Uppdraget går ut på att rädda maten och stoppa mat-tjuven!

Superhjältarnas uppdrag

Mattjuven försöker roffa åt sig all mat som barnen inte äter upp. Han samlar på matrester för att bygga ett energifyllt matberg som han kan ha för sig själv. Mat-tjuven är nämligen rädd för att maten ska ta slut! Superhjältarna har i uppdrag att stoppa mat-tjuven och göra allt för att förhindra att matberget växer helt i onödan. För Superhjältarna vet att maten inte tar slut, utan räcker till alla så länge barnen tar så mycket mat som de orkar äta. För det är med mat i magen som superkrafter växer fram. Men det här vet inte mat-tjuven.

Barnens uppdrag är att hjälpa superhjältarna att rädda maten och lära mat-tjuven hur det verkligen fungerar! Vill du vara med och hjälpa superhjältarna?

 

Hur går arbetet med superhjältarna till? 

Storyn om superhjältarna finns till för att på ett lekfullt sätt få barnen engagerade i frågan om att minska matsvinn. Superhjältarna flyttar in på den internationella matsvinnsdagen, den 29 september. Under hösten kommer matsvinnet att mätas och det ansvarar köken för. Pedagoger och barn är självklart välkomna att delta i mätningen, prata med respektive kök.

I barnens uppdrag ingår som ett första steg att namnge superhjältarna och mat-tjuven så att de får superhjälte-namn. 

En fråga att reflektera kring är; Går det att få mat-tjuven att förstå att han inte behöver ta matrester och att maten faktiskt räcker till alla?

Sidan uppdaterad: 2023-09-28