Drönarverksamhet

Fotografering med drönare är ett komplement till traditionell mätning med totalstation eller GPS. Vi använder drönare som en effektivare metod för insamling av geografisk information. Drönarteknik möjliggör en säkrare arbetsmiljö vid inmätning i oländig samt trafikerad terräng.

Flygfoto kommunhuset.png

Användningsområden

Flygbilderna används primärt till ortofoton och digitala 3D-modeller som bearbetas i kartproduktion och visualiseringsändamål. Drönaren kan även användas vid inspektion på svårtillgängliga platser samt tillsyn i miljö- och bygglovsärenden.

Hårdvara

Hammarö kommun använder sig av drönaren DJI mini 2 (249gram) vid flygning i bebyggda områden och drönaren DJI phantom 4 Pro (1388gram) utanför bebyggda områden.

Hammarö kommuns tillstånd för drönarverksamhet

Hammarö kommuns drönarverksamhet följer GDPRs riktlinjer om insamling av personuppgifter. Bildinsamling utförs genom anpassning av flyghöjd och upplösning så att en person inte kan identifieras.

För varje bildinsamling söks spridningstillstånd hos Lantmäteriet.

Hammarö kommun har kameraövervakningstillstånd.

Under flygningen

Vid flygning markeras aktuellt område med skyltar och piloten har väst med texten "pilot" på. Under flygning är piloten upptagen med drönaren och kan därför inte samtala, men gärna före och efter uppdraget.

Information om flyguppdrag

Information om kommande och genomförda uppdrag finns i webbkartan här nedan.

Kontakt: gis@hammaro.se eller 054 - 51 00 00

Sidan uppdaterad: 2022-10-26