Information till dig som Hammaröbo med anledning av coronaviruset

3 maj 2021

Hammarö kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här finns samlad information till dig som invånare.

Pratbubbla med bokstaven i inuti

Denna sida med information uppdateras kontinuerligt.
(Senast uppdaterad 2021-05-10)

Viktigt att se till att du har giltig e-legitimation när du fyllt 13 år – innan du blir sjuk och behöver boka provtagning

Den som har fyllt 13 år måste själv logga in för att kunna använda e-tjänsterna på 1177.se. Dina vårdnadshavare kan inte boka efter att du fyllt 13. E-tjänsterna kan du använda bland annat för att boka egenprovtagning för covid-19.

För att logga in i e-tjänsterna behöver du ha ett svenskt personnummer och en giltig e-legitimation. Om du inte har en giltig e-legitimation är det viktigt att du skaffar det så fort som möjligt. Du kan behöva besöka banken för att få e-legitimation och det kan du inte göra när du är sjuk.

Du skaffar Bank-ID hos en bank. Bankerna har olika krav på din ålder men om du är under 18 år måste du ha tillstånd av vårdnadshavare. Läs mer på din banks webbplats vad som gäller för dig.

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

I flera länder har nya varianter av viruset som orsakar covid-19 fått stor spridning. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som reser in i Sverige:

  1. stannar hemma och undviker nära kontakter i minst sju dagar.
  2. testar dig för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst.


Rekommendationerna gäller både svenska och utländska medborgare.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Nationella föreskrifter och allmänna råd

Vi alla, både individer och verksamhetsansvariga, är skyldiga att göra vad vi kan för att skydda oss själva och andra från spridning av covid-19.

Det är viktigt att du fortsätter att stanna hemma när du är sjuk, även om du bara känner dig lite sjuk, och att du tvättar händerna ofta och noga.

De skärpta nationella föreskrifterna och allmänna råden innebär även att du bör:

  • Begränsa nya nära kontakter.
  • Hålla avstånd till andra människor och undvika platser med trängsel.
  • Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.
  • Resa på ett sätt som minimerar risken för smitta.
  • Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Läs mer om de nationella råden på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Ytterligare nationella restriktioner

Här hittar du ytterligare restriktioner som införts i Sverige i och med covid-19 gällande bland annat alkoholförsäljning på serveringsställen, maxantalet i ett sällskap på restaurang, maxantal i köpcentrum, butiker och gym samt stängning av verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som inte är nödvändig.

Läs mer om restriktioner och förbud på krisinformation.se.

Kontaktcenter endast öppet för bokade besök

Med anledning av den ökade smittspridningen så tar vi enbart emot bokade besök i vårt Kontaktcenter. För att du ska kunna besöka oss behöver du ringa och boka ditt besök i förväg. Du når vårt kontaktcenter på 054- 51 50 00 eller på kontaktcenter@hammaro.se. Behöver du lämna in handlingar går det bra att göra det i vårt brevinkast i anslutning till entrén. 

Inga privata bokningar av kommunens lokaler tillåts

Inga privata bokningar av kommunens lokaler, så som exempelvis sockenstugan och våra gymnastikhallar, som bokas för kalas och andra tillställningar tillåts. Beslutet gäller tills vidare.

Information about coronavirus/covid 19 in other languages

Here you will find information about the new coronavirus in different languages.

Did you also know that www.hammaro.se can be translated? You'll find the tool for this in the top right corner of the page.

Information om covid-19 utifrån område

Läs mer om konsekvenserna av de nationella föreskrifterna och de allmänna råden för Hammarö kommuns verksamheter under respektive område.

Nyheter om covid-19

Sidan uppdaterad: 2021-05-10