Hammarö Skärgårdsmuseum

Mitt i Hammarö kulturbygd hittar du Hammarö skärgårdsmuseum, alldeles intill klipporna vid Vänerns strand. Grunden för museet är den unika samling föremål från det gamla vänerfisket som Arne Ericsson i Bäckvik testamenterade till kommunen. En andra och senare tillkommen del av museet är en utställning om livet på fyrarna i Vänern. Vi visas också en ny utställning, ”Bernt Andersson båtar”. Bernt Andersson är Hammaröbo och mannen bakom Compis, Dixie och Beason-båtar. Cirka 2000 båtar har byggts efter hans ritningar.

Hammarö skärgårdsmuseum.
Hammarö skärgårdsmuseum.

Föreningen Hammarö skärgårdsmuseum driver museet sedan hösten 2019.
De har under 2021 byggt en fiskebod och en isbinge efter mall av sådana historiska byggnader som finns på Rud på Hammarö. Dessa ska inredas under somamr och hösten 2022 med tidstypiska föremål och informationsdelar.

Självklart kan du också köpa fika med vår berömda skärgårdsbulle och åtta sorters kakor och smörgås. Gratis inträde. Många passar också på att bada här då det är långgrunt och sandbotten.

Man kan också boka guidning andra tider för mindre grupper. Det gäller tills vidare. Ring 070-52 30 197 i så fall. Det kostar 50 kr/person för en grupp. Skolor kan boka guidning kostnadsfritt.

Man kan stödja museet genom att bli medlem. Skicka ett mail till
hammaroskargard@gmail.com och skriv att du vill bli medlem. Så får du ett mail tillbaka hur det går till. Det kostar 200 kr.

Aktuell information, kontaktuppgifter och öppettider finner du på
www.skärgårdsmuseet.se

 Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2023-01-11