Behöver du hjälp att se över din energiförbrukning?

8 juni 2021

Kimmo Hägglund, klimat- och energirådgivare för Hammarö, hjälper privatpersoner, företag och föreningar att se över sin energiförbrukning. -Jag undersöker alltid vad som är optimalt för dig och utgår ifrån dina önskemål och byggnadens förutsättningar, säger Kimmo.

Kimmo energi- och klimatrådgivare
Kimmo Hägglund, energi- och klimatrådgivare på besök i Skoghalls centrum och delar ut timglas.

Vill du byta ut eller investera i en produkt till din fastighet?

Hos Kimmo får du opartiska och kostnadsfria råd som hjälper dig att både spara pengar och minska din miljöpåverkan. Alla är välkomna att höra av sig oavsett om det gäller ditt hus, en bostadsrättsförening, det egna företaget eller en förening. Frågorna kan beröra alltifrån ventilation, uppvärmning hög elförbrukning till nybyggnad och behov av fönsterbyten.

Den bästa totallösningen för dig

-Många gör misstaget att jämföra sin energiförbrukningen med grannen eller helt enkelt acceptera att energiförbrukningen är hög kanske på grund av en stor familj där exempelvis hög vattenanvändning känns som en självklarhet. Men det finns alltid saker du kan göra för att minska din energiförbrukning, berättar Kimmo.

Kimmo är oberoende och styrs inte av ett företag med vinstintressen. Hans uttalande är fritt och därmed är han en bra vägledare när du planerar för att installera en produkt och vill ta reda på om det verkligen är den bästa besparingen.

Hembesök hos rådsökande

-När jag gör hembesök hos en rådsökande frågar vi ofta; vad tänker du göra och varför? Det viktigaste är att se till byggnadens behov. Det är viktigt att ha i åtanke hur resten av husets system kommer att påverkas av det du tänker installera. Det kanske behövs ett komplement istället för en ny produkt.

Kimmo menar att det nästan alltid går att begränsa och få ner kostnaderna vilket inte nödvändigtvis betyder stora investeringar.


Timglas att sätta upp i duschen för att minska din vattenförbrukning. Går att hämta på energi- och klimatrådgivningen i Biblioteket i Karlstad.

De 5 bästa tipsen från Kimmo!

Din viktigaste investering och första åtgärd

Du får hjälp med att ta fram en handlingsplan så att du inte felprioriterar val av vad som behöver göras för att hushålla bättre med din energiförbrukning.

Underhåll din fastighet

Ju mer du jobbar med att få ner din energiförbrukning ju mer ger det dig i framtiden. Genom att underhålla fastigheten kontinuerligt blir ditt hus mer hållbart och du undviker höga kostnader längre fram i tiden.

Har du höga elräkningar?

Kimmo vet hur du ska analysera din elförbrukning. Börja med att ringa din elnätsleverantör och be om att få din elmätare timavläst. Då kan du se hur husets elförbrukning är under tider du sover eller inte är hemma. Minskar du den förbrukningen så sänker du elförbrukningen över hela året ordentligt.

Värms din byggnad med el?

Om din byggnad värms med el med någon sorts värmepump kan du ta reda på om ditt värmesystem går energieffektivt vid kyla när ingen annan förbrukning pågår. Det visar sig tyvärr för ofta att det gått alldeles för mycket energi i onödan. 

Tycker du det är svårt att tyda avläsningen?

Som klimat- och energirådgivare hjälper Kimmo dig att tyda både avläsningarna vilket är helt kostnadsfritt.

Kontakta Kimmo på klimat- och energirådgivningen

Du når Kimmo, klimat- och energirådgivare via Karlstads kommuns växel 054-540 00 00 eller på direktnummer: 054-540 46 97 vardagar mellan klockan 08:00 – 16.00.

Mejla Kimmo: kimmo.hagglund@karlstad.se

Sidan uppdaterad: 2021-06-08