Erik växer som fotograf i projektet Destination Härliga Hammarö

2 september 2022

Ibland är timingen allt, som när projektet Destination Härliga Hammarö planerade för att skapa en bildbank och den fotointresserade Erik Edgren behövde en ny praktikplats för sin dagliga verksamhet. En handledare som var på rätt plats med rätt människor ledde till att Erik nu är i ett sammanhang där han stortrivs.

Man med glasögon ler mot kameran
Erik Edgren, fotograf i projektet Destination Härliga Hammarö.

Erik Edgren har diagnosen Aspergers syndrom, eller autism, och deltar i kommunens dagliga verksamhet sedan flera år tillbaka. Förra hösten var det dags för hans handledare, Amanda Henriksson, att leta efter nya praktikplatser åt deltagarna. Erik har ett stort intresse för foto och film och Amanda träffade rätt personer vid rätt tidpunkt vilket ledde till att han erbjöds en praktikplats som fotograf i projektet Destination Härliga Hammarö.  

Att vara en del av ett sammanhang
Ett av projektets delmål var att skapa en bildbank med motiv från olika platser på Hammarö och Erik hade redan från början ett tydligt mål med sitt fotouppdrag. Han visste vad han skulle göra och vad som förväntades av honom.

- Nu finns det en anledning till att jag ska ta bilder och det är en bidragande orsak till att jag gör allt jag kan för att klara av det. Jag behöver känna mig behövd och komma ut bland folk för att det ska vara roligt.

Schemat är flexibelt och han styr mycket av sin tid själv. Det gör att han känner mindre press vilket motiverar honom.

- Förut var det ett stort projekt att bara komma upp och göra någonting, men nu är det hur enkelt som helst. 

Amanda flikar in och berättar att praktiken aldrig fungerat så bra som det gör nu. Tidigare platser har ibland inneburit för mycket ansvar och då har det inte fungerat.

- Det märks stor skillnad på hans aktivitetsnivå mot andra platser han varit på. Ofta är det så att när man har extern praktik inom daglig verksamhet får man bara komma och göra någonting sen går man hem, och man är inte med i gänget. Autism medför ofta en svår ångestproblematik och då är det extra viktigt att man får vara en del av ett sammanhang och känna en samhörighet.

Möjlighet till utveckling

Simon Jonsson är projektledare för Destination Härliga Hammarö, och han beskriver kommunens del i det lyckade samarbetet.

- Här hos oss har Erik fått ett tydligt uppdrag med fotografering som han gillar. Från kommunikationsenheten har han fått lite tips om vad han ska tänka på med profilering och bildkomposition för att han ska kunna utvecklas som fotograf.

Erik instämmer och berättar att han har utvecklat sitt sinne för bildkomposition sedan han började sin praktik.

- Jag tänker på ett helt annat sätt när jag tar en bild. Förut knäppte jag bara, men nu tänker jag mer att det här ser intressant ut.

Amanda berättar vidare att tack vare det här projektet får Erik mycket feedback på det han gör och han känner sig trygg nog att bolla sina idéer med kollegorna.

- När man har autism kan man behöva hjälp med att strukturera tankarna för att det inte ska bli för övermäktigt och tillit och trygghet viktigt. Erik är väldigt nöjd och stabil i sin plats och då har jag lyckats i mitt jobb.

Stort fotointresse

Intresset för foto och film har Erik haft sedan han var liten, mycket tack vare sin pappa som var intresserad av främst film. Tidigt fick han lära sig hur en kamera fungerade och han fick sin första kamera runt tioårsåldern. 

Foto: Erik, redo att föreviga nya motiv.

Tack vare sin diagnos har Erik ett utpräglat sinne för information och detaljer och bäst gillar han att fota natur och skogsmotiv i makroperspektiv.

Har du någon favoritplats på ön?
- Här finns många fina platser jag tycker om. Några av favoriterna är Lillängshamnen och Hammars udde, där det också finns mycket historia, avslutar Erik.

Vi önskar Erik fortsatt lycka till med praktiken och fotograferandet!

Bildgalleri
Nedan ser du några av Eriks bilder.


Blommor vid Hammars udde, byggnader vid Hammarö hembygdsgård och
entrén till St Olofs Gryta.

    

 

 

Sidan uppdaterad: 2023-04-06