Välkommen till Café Klarälven

16 juni 2020

På Hammarö så finns flera unga entreprenörer. En av de senaste verksamheterna som startats upp är sommarcaféet Café Klarälven. Caféet med tillhörande glassbåt drivs av de två unga entreprenörerna och Hammaröborna Hugo Wahlsten och Edvin Filipsson som beslöt sig för att ta sig an verksamheten som ett sommarprojekt.

Ung man på brygga vid en båt.
Hugo Wahlsten vid sin glassbåt

Bråda dagar

Hugo är 18 år och han har precis tagit studenten från gymnasiet där han läst teknisk design i tre år. Det har varit bråda dagar då han har varvat studier med öppningen av Café Klarälven. Varje dag har inneburit nya problem att ta itu med så studierna skötte han mestadels på kvällstid.

-Man lär sig något nytt varje dag och ingen dag är lik den andra, det är det som är roligt, menar Hugo när vi pratar om att driva ett företag. Han har tidigare drivit UF företag i skolan men i sommar har han bildat ett eget aktiebolag för att kunna driva Café Klarälven och glassbåten och han och kompisen Edvin har investerat egna medel.

-Man måste våga satsa och skulle det inte fungera då är det så. Man satsar ju inte mer än man kan förlora, menar Hugo.

Sommarcafé och glassbåt

Caféet som nu är vitmålat och inrett med fungerande kök var tidigare en röd friggebod som killarna med visst stöd från kommunen rustade upp inför säsongen.

-Det var Edvin som hörde att kommunen sökte någon som ville driva en kioskverksamhet i sommar så då nappade vi på det. Hugo förklarar vidare att för att kunna tjäna pengar på verksamheten behövde sälja något mer förutom glass så därför säljer de även våfflor, räkmackor och en del bakverk. En del är hembakat och utbudet varieras lite från dag till dag för att det ska bli lite variation både för personalen och gästerna. Eftersom de båda killarna har många järn i elden och de har öppet nästan varje dag så har de anställt personal som jobbar i caféet.

-Det är kompisar och syskon som jobbar, det är svårt att hitta bra personal när det är så mycket annat att tänka på och lära sig. Då måste man kunna lita på dem som jobbar, förklarar Hugo.

Förutom kioskverksamheten har de i sommar hyrt en båt som ska förse båtgästerna på Vänern med glass under varma sommardagar. Tanken är då att de åker ut med båten till någon av de närliggande öarna där båtgästerna håller till för att förse dem med glass. Men alla praktiska detaljer är inte lösta än så någon direkt tidsplan finns ännu inte. Att idéerna är många och att tiden inte alltid räcker till är inget bekymmer för Hugo

-Jag kan lägga 12 timmar en dag på att jobba med det här eftersom jag tycker det är kul, det är ju som att jobba med sin hobby.

Idéer och framåtanda

Målet med sommarens verksamhet är att testa idéer och nå ett positivt resultat och om allt lönar sig och fungerar bra finns det en stor chans att de driver caféet även nästa sommar. Annars finns även planer om vidarestudier med i Hugos tankar och idéer om framtiden men först ska han göra lumpen, med start i juli.

Caféet kommer att ha öppet varje dag mellan klockan 11:00-19:00, avvikelser kan förekomma och meddelas på caféets facebooksida, ”cafe klarälven”.

Sidan uppdaterad: 2020-06-16