Vår vardagshjälte Ronne plogar undan snöiga vägar

18 januari 2021

En kall vinternatt i januari går heta linjen bland 17 enheter som alla ska ut i snöovädret på ön och ploga snö. - Lennart ringde ut oss vid halv ett inatt, berättar Ronne Bengtsson, arbetsledare för gata i Hammarö kommun.

Snöplog som plogar undan snö ute på Trumman
Ronne plogar snö ute i kommunen.

Är det standard att ni plogar mitt i natten? 

- Det beror helt på när det slutar snöa. Vi har våra millimeter och centimeter som vi går efter. Det blir fort nerkört när folket kommer ut. Då blir det så att vi får starta på natten.

De är tre personer som turas om att ha jouren och hålla vakt inför när snön kommer. Den som har jour ställer klockan när snön enligt väderrapporten är väntad och går ut och mäter på backen.

- Han som har utringningen får gå upp mitt i natten. Allt beror på hur snöfallet kommer. Inatt gick Lennart upp halv tolv och mätte. Sedan satte han klockan till halv tre för att utvärdera igen men vaknade vid halv ett av sig själv. Han kände att det var på väg, säger Ronne. Då är det bara att slå på stora trumman!

Hur ser en dag ut i plogbilen?

- Vi har ett visst mönster vi går efter. De stora ”matargatorna” kör vi först och cykelvägarna är prio. En del vägar i villaområdena har vi själva klassat som prio där det är många barn som tar sig till och från skolan.

En säkrare snöbladsförare får man leta efter

När vi träffar Ronne har de 11 externa enheterna som plockats in specifikt för snöplogningen och de 6 kommunala där Ronne ingår, i stort sett dragit över det mesta av snön.

- Det har gått jättebra, det flyter på. Lite finputsningar kvar bara, säger han.

Värre var det 2010. I tre dygn berättar Ronne att de fick vara ute innan de fått ordning på den värsta snön. Då går det inte att putsa i hörnen.

- När det började snöa igen den gången så städade vi inte utan gick ut på vägarna och såg till att de var öppna. Det är ju det viktigaste att folk kan ta sig till arbete och skola.

Hur trivs du med att arbeta i vinterväder och ploga snö?


- Det är jätteskoj!, säger Ronne med varm röst. Framförallt när det blir sån där fin snö. Blötsnö är inte så roligt, inte för allmänheten heller för då får de in snö på uppfarten och garaget. Bästa tiden att ploga är på nätter när vi får vara ifred.

När de gator som är prioriterade är plogade kommer arbetet med de mindre snåriga vägarna. Efter att ha arbetat med att köra snö i 37 år har Ronne riktigt bra koll på vägarna på ön. Plogmaskinen är stor och många vägar är inte helt enkla att ta sig fram på. Efter en färd ut till Trumman slingrar sig vägen fram och känns så smal så det nästan pirrar till i magen. Men Ronne kör stensäkert på de vingliga och snötäckta vägarna och det märks tydligt att han har gjort det här många gånger förut.

- Vi kör ju oftast på natten och då är det becksvart här ute. Då gäller det att ha koll på vägarna, säger han.

Komradion skapar sammanhållning och gör jobbet socialt

Det är lätt att tro att det blir lite ensamt att sitta i en snöplog en hel dag. Men Ronne berättar att de har komradion som alla ute i driften kan kommunicera via och där ropar de ut allt som händer under dagen. Genom komradion kan de som jobbar be om hjälp eller upplysningar om snöfallet och varna sina kollegor om oväntade situationer som kan uppstå.

Skottar ni något för hand?

- Parkavdelningen handskottar lite men det är inte så mycket idag som det var förr utan det mesta av jobbet görs maskinellt, säger Ronne.

Ronne arbetar för att skapa en trafiksäker kommun

Totalt har Ronne jobbat i Hammarö kommun i 41 år. De första tre åren på Hammarö jobbade han för tekniska och park. Men de senaste 37 åren har han kört snö. Att ploga snö är en av många saker som han gör under ett år. Att vara arbetsledare för gata på serviceförvaltningen innebär ett varierat jobb där årets fyra årstider styr förändringen över vad som behöver tas tag i. I grund och botten handlar arbetet om att skapa säkra vägar för alla resenärer och invånare som rör sig på Hammarö. Oavsett om det är till fots, cykel, kollektivt eller bil. I Hammarö kommun finns 32 mil bilväg och 4,5 mil gång- och cykelväg så jobb för dagen kan Ronne och hans arbetsgäng lätt fylla.

Finns det något invånarna kan tänka på när de är ute på gatorna i kommunen?


- Plogen kan göra så att vi hamnar i skymd sikt vilket gör att det är viktigt att hålla avstånd. Det händer ju att de ställer sig i vägen och ligger i ändan på maskinerna. Vi vill gärna ligga lite i mitten och går ibland över mittlinjen på vägen för att få med all snö. Då vill vi gärna att de saktar ner eller helst stannar till. Lite skäll får vi också ibland. Ha gärna hänsyn och kör inte för nära. Det är inte för våran skull vi plogar utan för invånarnas.

Kul med snö!

- Ja, nu hoppas vi att det ligger kvar till sportlovet, säger Ronne.

Jag hoppar ner från snöplogen, vinkar och ser Ronne slå igen den stora dörren minst två meter upp i luften där han sitter som i en egen liten borg. Nu ska han iväg och fortsätta arbetet med att finputsa kanterna och hörnen på den för årstiden vita och snöfyllda ön.

Sidan uppdaterad: 2021-01-25