"Teaterapan" som har blick för siffror – möt vårt charmtroll och vardagshjälte Anita

29 september 2021

Hon har en sprudlande personlighet som en ung tonåring och kan dra ett skämt inför vilken auktoritär chef som helst. Men under ytan är Anita personen som allt hänger på.

Anita vardagshjälte
Anita Salomonsson, lönehandläggare vid Hammarö kommun.

Error. Systemet funkar inte. Hindrar dig. Stressen kryper fram. Hela kroppen reagerar. Du som har så många viktiga arbetsuppgifter att utföra. En känsla av maktlöshet som blockerar förmågan att tänka klart inför det du har framför dig.

Exakt det, är Anitas kall.

-Då går jag igång, när jag får undersöka vad det är som är fel, ler hon. Det är problemlösning jag håller på med och det är det jag tycker är roligt. Det händer saker hela tiden!

Anita har jobbat i Hammarö kommun i mer än 25 år. Den värmländska dialekten ger en varm och lättsam ton i allt hon säger. Anita kan ta människor. På ett nästan unikt sätt.

-Jag kommer från Arvika ifrån början där gick jag ekonomi på gymnasiet. Efter skolan jobbade jag ett tag på kommunen innan jag träffade en karl och flyttade till Karlstad.

I Karlstad fick hon jobb på en ingenjörsbyrå där hon var i några år innan hon började i expeditionen ute på Hammarlundens skola.

Hon är den som löser problem, ser helheten och gasar

Idag är Anita samordnare för gruppen av lönehandläggare vilket betyder att hon har mandat för att ta beslut i frågor som är vägledande för arbetsgruppen och utvecklingen av lönesystemen.

- Det är något jag uppskattar och jag jobbar verkligen bäst så, ansvar under frihet!

Hon har förmågan att sortera, rensa, prioritera och belysa vad det är som är i fokus något som verkligen krävs av henne med tanke på att lön är master för många av kommunens system.

-Jag är lite snabb, på gott och ont, men ska vi sitta och traggla saker i evigheter blir vi aldrig färdiga. En del kanske känner att det går lite för fort ibland i gruppen, säger hon skyldigt. -Jag är den som rejsar och gasar!

En orädd personlighet med massor av energi och självförtroende

Som medarbetare sticker Anita ut på flera sätt. Hon är inte rädd för att ta plats eller höras och charmar de flesta som hon stöter på med sin spontana och energifyllda personlighet.


Foto: Den busiga sidan hos Anita bidrar med mycket positiv glädje hos hennes kollegor. Här med Hans Lundström från kontaktcenter, en av alla kollegor i Kommunhuset.

-Jag har alltid varit en teaterapa, ställt mig på pall när jag var liten och sjungit i mick inför alla släktingar. Jag har aldrig varit speciellt rädd för att göra bort mig. Det viktiga är att vi har roligt. Vad är det som kan hända? Nej inga stora grejer.

Vart det otvivelaktiga självförtroendet kommer ifrån vet hon inte riktigt men hon tror att det kanske har att göra med att hon är ensambarn.

-Jag har alltid stått på toppen hos mamma. Mamma var också enda barnet så även hos mormor och morfar har jag varit i fokus och fått all uppmärksamhet.

Hennes charm är hennes styrka

-Jag är en sådan person som oftast använder humor i mitt sätt att kommunicera för att nå fram för det vinner jag lite på. Om jag är öppen och glad och inbjudande.

Med humorn som grund har Anita förmågan att avdramatisera och skapa trygghet till sin omgivning på jobbet.-Jag är nog trygg i mig själv och kanske är det just det jag förmedlar till de andra.

-Det är klart att jag vill sätta på mig ljudbok ibland när det har varit en sådan dag men jag försöker att se det positiva i det mesta och jag är en sådan person i grunden att vi löser det.

Hon ser inga hinder utan kan berätta vitt och brett om det mesta.

-Ofta är det nog så att jag säger det som andra tänker fast sen är det jag som har grodat mig, ler hon och himlar med ögonen.

-Jag har nog pratat med kommunalråden också både högt och lågt. Jag gör inte skillnad på människor utan tycker jag att det är för dystert så får vi lätta upp det.

Är du lika orädd för att visa vad du är bra på?

-Det är jag sämre på, säger hon med stora ögon. Jag känner mig mer bekväm att tänka att vårat gäng har fixat det här. Vore jag ensam skulle jag aldrig klara det. Vi har gjort det här ihop jag och töserna.

När ett problem kommer upp vill Anita ta ett teamsmöte och utvärdera vem som är bäst lämpad att fixa det.

-Vi har olika specialiteter, Carina är fantastisk på siffror och har koll på allt. Petra är ordningsmänniska, Gunilla är expert i systemen. Jag är lite mer go och nu springer vi!, säger hon skämtsamt.

-Vi är bra på olika saker. Det är det som blir styrkan och jag vill inte att någon ska klä skott för något, då är det vi tillsammans.


Foto: Anita tillsammans med kollegan Carina Boholm. 

Senaste projektet som lanserats är "Mobile"

-Nyligen lanserade vi Mobile där du kan lägga in dina timmar och övertid direkt i Mobile.

Anita är med och köper hem systemet och förbereder det för lansering genom att bland annat göra manualer. Systemet är till för att underlätta för till exempel ledsagare och feriearbetare som inte har tillgång till dator i jobbet.

Anita berättar att det alltid kommer nya system och nya uppdateringar.

-Det finns alltid nya saker att lära sig och du blir aldrig fullärd för det kommer alltid något nytt. Det är också en utmaning som jag trivs med!

Relationen till anställda och chefer

Anita och hennes kollegor jobbar alltid mot tuffa deadlines samtidigt som de ska svara på frågor från anställda och chefer. Att sitta i first line är såklart en utmaning menar hon.

-Det kan vara både bra och dålig feedback. Ibland blir vi skällda på även om det inte är vi som kan göra något åt det.

-Oftast när vi lägger på är vi överens på ett eller annat sätt. Jag försöker förklara så mycket det bara går. Då gäller det att jag är lite pedagogisk och berättar varför det ser ut som det gör.

Teaterapan versus sifferjobb – hur står din extroverta personlighet ut i ett på ytan introvert arbete?

-Jag har mycket kontakt med andra kommuner vilket är nödvändigt för att kunna jobba med detta.

Att få tips och trix vid utbyte av erfarenheter är en stor hjälp i Anitas arbete med systemutveckling.

-Jag träffar konsulter från andra kommuner, vi sitter i nätverk för att dra lärdom från varandra och utbyta erfarenheter om nya system. Jag har med folk att göra precis hela dagarna, förklarar hon.

En klar blick mot framtiden

Anita berättar att vi ligger i framkant vad gäller utvecklingen av system inom hennes område och det är inte en underdrift att hon är rätt person på rätt plats vilket hon utstrålar fullkomligt.

-Varför ska vi hålla på att harva med papper? Vi har kommit längre än så. Ungdomarna idag är mobila. Det är väl där vi ska vara. Allt för att det ska gå lättare och flyta på. Det är det jag jobbar och brinner för!, säger hon med en energi som lyser av övertygelse och närvaro.

Sidan uppdaterad: 2021-09-29