Killen från Karlstad hittade tidigt sitt kall och lugn ute i de värmländska skogarna. Nu är det hans jobb att se till att miljöaspekten finns med i alla delar av Hammarö kommunens verksamhet.
Marcus Ilberg är 29 år och kommunens miljöstrateg. Det betyder, som namnet antyder, att han jobbar mycket med strategi och planering. Marcus jobbar bland annat på en plan för att utveckla en laddinfrastruktur så det finns ett sätt för hur elbilar ska kunna laddas på ön eller frågor om grönytor i detaljplaner.
- Mycket är att vara konsult ut mot många delar i kommunen och representant i olika konstellationer, jag hjälper andra med miljöfrågor helt enkelt. Svarar Marcus för att summera.
Men vi börjar med att backa bandet. För Marcus är ganska ny i sin roll på kommunen, men inte när de gäller miljöfrågorna. Redan på gymnasiet fanns tanken att jobba med miljöfrågor då han gick samhällsvetenskap med natur och friluftslivsinriktning.
- Vi var ute en del och jag kände direkt att det var rätt för mig så det spåret gick jag på. Berättar Marcus.
Han läste miljövetenskap på Karlstads universitet som sen ledde till ett jobb som miljöinspektör på Årjäng kommun, naturintresset ledde sen till Länsstyrelsen där han var mer ute i fältet och bland annat gjorde provtagningar i skogen. Numera blir det mest jobb vid skrivbordet. En plats där han kan påverka miljön lika mycket som ute i skogen.
Foto: Marcus ute i skogen nära kontoret på Hammarö.
Vart föredrar du att vara? Vid skrivbordet eller i skogen?
- Det är här på kontoret som det händer mer man kan påverka. Men jag har hjärtat i skogen sen många år tillbaka. Det är ute jag trivs bäst. Säger Marcus och skiner upp när han tänker på platsen han verkligen hör hemma.
Nu är miljö och natur en självklar fråga i nästan alla delar av samhället, från hållbarhet till slöseri. Men 2015 när Marcus skulle ut i arbetslivet var det inte det.
- Då fanns inte så mycket miljöjobb. Synen har verkligen ändrats de senaste åren. Det var en sidofråga när jag började studera, nu är det en huvudfråga.
Är miljöfrågan mindre viktig för en mindre kommun?
- Nej det tycker jag inte. Vi är 290 kommuner i Sverige och tillsammans har vi en stor påverkan. Vi kan i stället vara en pekpinne för andra. Säger Marcus som vill understryka att de värmländska kommunerna jobbar bra tillsammans där alla blir hörda.
Vid sidan av jobbet är Marcus en väldigt kreativ person där film och foto i naturen är en stor del av vad han vill göra. Nästan varje helg är Marcus ute någonstans i Värmland och dokumenterar skogen och de som bor i den.
- Det är ganska många som bor i Värmland utan att veta vad man har runt hörnet. Det är en helt otrolig natur här, jag vill kunna förmedla vad som finns här ute och locka andra till att uppleva det.” Säger Marcus hoppfullt.
Foto: En av Marcus egna bilder från ett äventyr någonstans ute i de värmländska skogarna.
Det råder inga tvivel om att Marcus älskar naturen, vilket gör honom till vår men också skogens vardagshjälte.