Hon är drivkraften och kärnan i de äldres sociala liv och fritid - Möt vår vardagshjälte Anette

15 december 2021

En man med gråspräckligt hår och ylletofflor rör sig långsamt in i den öppna samlingslokalen. Han håller ett stadigt tag om sin vinröda rullator som han försiktigt föser framför sig. Lokalen fylls på i det dunkla eftermiddagsljuset från de stora fönstren med julstjärnor i som speglar Lillängshamnen nedanför slänten. Anette Sabel, aktivitetssamordnare på Träffpunkten rör sig lätt mellan bord och stolar samtidigt som hon ställer fram fat med pepparkakor och lussebullar. -Jag får möta och lära känna många olika människor där dom är i livet, alla som kommer hit är sin egen individ. Jag vill att de ska känna att de trivs i det sociala sammanhanget och inte sitter hemma själva.

Anette Sabel
Foto: Anette Sabel, aktivitetssamordnare träffpunkten.

Den självklara spindeln i nätet

Träffpunkten är en öppen verksamhet för alla i kommunen som är 65 år och äldre. Varje person går på det de själva vill delta i. Det finns en öppettid och stängningstid samt ett veckoprogram med aktiviteter men samlingslokalen på Lillängshamnen är alltid öppen för de som bor i trygghetsboendet. Björkebo är istället ett 55 plus boende som Hammaröbostäder äger där Anette lånar samlingslokalen.

-Träffpunkten är en förebyggande verksamhet. Hit är alla äldre i kommunen välkomna!

För att kunna jobba med träffpunkten har Anette mycket kontakt med föreningar och andra organisationer, avdelningar och personal inom kommunen.

-Det kan handla om information som behöver nå de äldre från exempelvis biblioteket, vårdcentralen eller att personer ringer och mejlar mig för att jag träffar många äldre och ber mig förmedla informationen vidare. Jag är lite som spindeln i nätet.

En mötesplats som skapar gemenskap

Anette berättar att träffpunkten blir ett sätt för de äldre att må bra, att samlas för en aktivitet och komma bort från ensamheten.

-Många har anhöriga som kommer på besök men de har också sitt och många äldre känner att de inte vill belasta dom för mycket. Sen vill du som gammal också ha din egen fritid precis som alla andra. Något som kanske är ännu viktigare när du är pensionär. För de har så mycket fritid!


Foto: Adventsfirande i träffpunkten Lillängshamnens samlingssal.

-Men den fritiden kan även bli jobbig om du inte har något värdefullt att fylla den med.

Anette menar att då finns risken att bli isolerad och mycket sämre som äldre och att personen kan åldras fortare. Det kan kräva att personen behöver tidigare insatser från hemtjänsten. På träffpunkten vet den äldre att här blir jag sedd.

-Är det en person som alltid kommer men plötsligt inte dyker upp så ringer jag och kollar så att allting är bra.

Är det en respons att känna att de uppskattar det du gör?

-Ja, jag får en otrolig uppskattning.

Under 1 1/2 år stängde Björkebo på grund av ekonomiska själ som gjordes i kommunen men i höstas öppnade verksamheten upp igen.

-Direkt efter min semester i somras fick jag beskedet att öppna upp igen på Björkebo. Så jag tänkte att jag sätter på kaffe och ringer runt till de som var här förut och så knackar jag på hos dem som jag vet behöver hjälp att ta sig ut.

Den första kvinnan som jag knackade på dörren hos öppnade och tittade på mig och utbrast; Men, är det du Anette? Ja! Jag är tillbaka, det finns kaffe därute och smörgås, ska du komma ut? Kvinnan svarar; är det sant? Ska du verkligen vara här? Du ska inte försvinna igen?

Under tiden Anette berättar om händelsen blänker det i hennes ögon.

-Det säger en hel del. Tårarna kom både på henne och mig. De är jätteglada på Björkebo att det öppnat igen. Det kommer personer som inte har synts till under hela pandemin men kommer fem dagar i veckan nu.

Adventsfirande, grötfest och musik ger julkänsla

Nu har det varit öppet hela hösten på Björkebo och aktiviteterna är igång på både Björkebo och i Lillängshamnen.

-Vi har underhållning och musik vilket är väldigt populärt och gör att fler än vanligt kommer och besöker träffpunkten.

-Veckan efter första advent hade vi ett adventsfirande tillsammans med Hammarö församling och musikerna Sara och David. Vid ett sådant tillfälle får de som kommer en känsla av att det har varit advent.

Anette berättar entusiastiskt vidare om de olika aktiviteterna som hon planerat in inför jul. Bland annat kommer träffpunkten få besök av klädförsäljaren Anna-Lena som hjälper brukarna att välja ut något fint till jul och nyår om de önskar.

Dagen innan julafton kommer Anette ha den årliga grötfesten om allt går som det ska och då ska musikgruppen M.Ö.R spela.

-Under grötfesten bjuder jag på risgrynsgröt och skinksmörgås för att låta de äldre få känna julkänslan på riktigt.

Glädjen i att vara en aktiv pensionär

Anette berättar att det är många äldre som inte orkar med ett så högt tempo längre vilket gör att de är hemma en hel del under julhelgen.

-Därför tar jag aldrig ledigt, ler hon. Jag är såklart ledig de röda dagarna men under mellandagarna behöver jag vara på plats för de sitter och väntar på att träffpunkten ska öppna och att jag ska komma tillbaka.

Att Anette har förmågan att skapa sammanhållning och friska äldre på träffpunkten är det ingen tvekan om.

-För mig finns träffpunkten till för att de äldre ska vara aktiva. Genom att vara delaktig så håller de sig friskare och för de äldre är det en självklarhet. De har varit aktiva hela sitt liv, klart att de ska fortsätta med det även om de blivit pensionärer!

Med anledning av pandemin vet vi i nuläget inte om vissa aktiviteter kan fullföljas enligt planering. Målsättningen är givetvis att programmet för träffpunkten kan genomföras.

Stående aktiviteter på träffpunkten:
Bingo
Musikquiz
Gymnastik
Balansträning
Högläsning ur bok

Ej tidsbundna aktiviteter:
Spel
Pussel
Läsplatta
Cykla på motoview (bokas via Anette)

Här kan du läsa mer om träffpunktens aktiviteter och se tider för veckans program.

För frågor om träffpunkten Björkebo eller Lillängshamnen är du välkommen att höra av dig till aktivitetssamordnare Anette Sabel som du når på telefon: 073-460 50 82. 

Sidan uppdaterad: 2021-12-15