Möt William, VA-ingenjör

Det som jag tycker är mest attraktivt med arbetet är att man får jobba med olika saker och får sätta sin egen prägel på det. Arbetsuppgifterna är varierande och det är konstant problemlösning och en väldig bredd på allting, berättar William.

William tittar leende in i kameran
William Strömgren, VA-ingenjör.

Vägen till VA-ingenjör i kommunen

William studerade civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik i Uppsala. Efter examen fick han anställning i Gävle och efter tre år av pendlande började han sedan arbeta i Uppsala. När familjen ytterligare några år senare bestämde sig för att flytta till Karlstad fick han jobb här på Hammarö. Nu arbetar han som VA-ingenjör i kommunen sen 10 år tillbaka.

- När vi ska bygga ut vatten- och avloppsledningar i kommunen så är det jag som ser till att det blir gjort. Jag handlar in någon grävfirma och jag pratar med konsult om hur vi ska rita upp ledningarna. Som projektledare driver man projektet från start hela vägen fram till mål, berättar William.

Utöver projektledardelen arbetar William som VA-ingenjör med inriktning mot ledningsnät och får hantera väldigt många frågor på just ledningsnät, men även frågor som rör VA-taxan och VA-juridik.

- Om en kommuninvånare kommer med ett försäkringsärende mot oss, om de har fått en översvämmad källare till exempel, då har jag oftast en roll i det. Jag är kontakten mellan kommun och försäkringsbolaget och ser till att det blir utfört på rätt sätt och håller koll på att kommunen säger det de vill säga, förklarar William

En liten kommun där alla hjälps åt

Hammarö kommun är jämfört med andra kommuner en ganska liten arbetsplats, vilket William tycker märks på ett väldigt tydligt sätt:

- Det är väldigt ohierarkiskt här. Vi är ganska få tjänstemän, så alla behöver hjälpas åt. Alla hjälper varandra och överlappar varandras arbetsområden och man behöver aldrig känna att man trampar någon på tårna. Jag upplever även att cheferna är mer som kollegor. Här är cheferna någon som man går och frågar om hjälp hos för att få stöd i sitt arbete – eller som man jobbar tillsammans med i en arbetsuppgift, berättar William.

En stor frihet och varierande arbetsuppgifter

Med kommunen som arbetsgivare tycker William dessutom att han har en större frihet i sitt arbete och får möjlighet att styra över sin egen tid och sitt eget arbetsflöde. Dessutom upplever William att en liten kommun bidrar till att arbetsuppgifterna varierar.

- Här på Hammarö så är vi lite för få för att kunna ha riktiga specialister. Vi har inte lika mycket personal för att kunna avsätta någon som gör en specifik sak. Här får alla göra lite allt möjligt och det trivs i alla fall jag väldigt bra med, säger William.

Och vad utgör då en bra VA-ingenjör?

- På Hammarö är det bra att kunna lite av mycket. Men mest av allt vara lyhörd och nyfiken. Och inte vara rädd för att jobba med olika saker, säger William.

Många smultronställen att besöka en ledig dag

En ledig dag är William gärna utomhus tillsammans med familjen. På sommaren åker de ofta ut till vattnet. På Hammarö har han många smultronställen.

- Ute vid sydspetsen är det fantastiskt! När man kommer ut till fyren och ser den obrutna horisonten. Folk förstår inte att det är en sjö längre, det är som att vara vid havet. Det finns många små gömställen där ute. Egentligen är det bara att ta cykeln och leta upp något, det finns ställen överallt.

Sidan uppdaterad: 2021-01-26