Möt Linda, förskolerektor

Variationen och att få möjligheten att vara med och påverka och ge våra barn den bästa förskolan och den bästa utbildningen. Det är enligt Linda det allra bästa med att arbeta som förskolerektor.

Linda Persson står utomhus på en förskolegård och tittar leende in i kameran
Linda Persson, förskolerektor

Linda Persson har arbetat i Hammarö kommun sedan 2002, då hon fick en tillsvidaretjänst som förskolelärare. Idag arbetar hon som rektor i förskolan sedan februari 2020.

- Jobbet som rektor är väldigt omväxlande. Det innebär både veckovisa möten med pedagoger och även många spontana möten som uppkommer under veckan. Både med pedagoger, vårdnadshavare och med andra funktioner.
Det är ett mycket varierat jobb skulle jag säga, berättar Linda.

En liten kommun med närhet till allt

Linda har bott på Hammarö i mer än halva sitt liv och kommunen ligger henne varmt om hjärtat. Som medarbetare i kommunen uppskattar hon den närhet som finns till varandra.

- Jag gillar verkligen det lilla i det stora. Det är en liten kommun men det är nära till allt. Vi har närheten till Karlstad som är en något större stad och det är också nära till alla kontakter. I min nya roll som rektor har jag verkligen känt en närhet till alla funktioner i kommunen, flera stödfunktioner som har varit till god hjälp när jag har börjat min resa i min nya roll. Det finns ett gott samarbete, säger Linda.

Rektorer och specialpedagoger har ett mycket nära och bra samarbete. Även rektorsgruppen i förskolan har ett nära samarbete med varandra. De ses regelbundet och samarbetar kring gemensamma frågor.

-Det bidrar till att vi kan få en likvärdig förskola i Hammarö kommun. Det är dels en kvalitetsfråga, dels ett stöd för en själv som rektor, berättar Linda.

Gemensam värdegrund

-Vi har även en gemensam värdegrund att stå på, som har blivit väldigt tydlig på senare år. Det uppskattar jag. Att vi har en gemensam strävan, att det är det som ska genomsyra allt vi gör. Hur vi samarbetar, vilka beslut vi tar och vart vi vill helt enkelt.

Vägen från förskolepedagog till förskolerektor

När Linda en gång i tiden valde att bli förskolelärare var det för att få vara en del av barns lärande – det livslånga lärandet. Något som Linda beskriver som en otroligt viktig start i livet. Under åren väcktes en nyfikenhet att ta steget vidare till att bli förskolerektor.

- Jag har haft goda chanser och möjligheter till att påverka och ha inflytande. Jag har verkligen känt mig delaktig som medarbetare i Hammarö kommun och det har också gjort mig nyfiken i att ta steget vidare och få möjligheten att vara en del av förskolan, fast i en annan roll.

Vad är det då som utgör en bra förskolerektor?

- Jag tänker att en bra förskolerektor behöver vara lyhörd och nyfiken. Man behöver vara kvalitetsmedveten och vara tryggt förankrad i förskolans uppdrag.

En ledig dag på Hammarö

Hammarö kommun är inte bara en kommun att arbeta i utan även en kommun att bo och leva i. På frågan om var Linda helst spenderar en ledig dag svarar hon i naturen eller i något av kommunens motionsspår.

- Vi har en mycket fin natur att tillgå. Jag har många smultronställen. Spången vid Lillängshamnen, Räggårdsviken och Bonäsudden till exempel. Eller ute på någon ö, vi har ju en fin skärgård runt Hammarö, säger Linda.

 

Sidan uppdaterad: 2021-01-28