Möt Iyed, hemtjänsten

Det bästa med jobbet är brukarna och mina kollegor. Du arbetar i en trevlig atmosfär omgiven av trevliga människor. Du försöker göra deras dagar enklare genom att sätta ett leende på deras läppar. Varje dag är dina kollegor vid din sida och hjälper dig i ditt uppdrag på arbetet, berättar Iyed.

Personal vid hemtjänsten

Vägen till vårdpersonal i hemtjänsten

Iyed började arbeta som timvikarie inom hemtjänsten och har idag en tillsvidareanställning (fast anställning). Hans utgångspunkt i arbetet är den stora träbyggnaden Ängvillan som ligger något kvarter bort från Skoghalls centrum.

- När jag började arbeta inom hemtjänsten visste jag att det handlar om att hjälpa äldre men det mesta fick jag lära mig när jag gick bredvid, säger Iyed.

Innan Iyed kom till Sverige var han aktiv i en välgörenhetsorganisation i sitt hemland Tunisien. Där lärde han sig mycket om att hjälpa människor i nöd och som har det svårt något han har haft stor användning för sedan han började jobba som vårdbiträde i hemtjänsten på Hammarö.

En dag på jobbet är fylld med personliga möten och vardagssysslor

-När jag sökte jobbet visste jag vad jag ville, det var inte bara ett jobb. Det handlar om att göra sitt bästa för att hjälpa personer i sin vardag för att de ska kunna leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.

Iyed berättar att han tyckte att det var lite svårt i början därför att det är många brukare som känner sig ensamma. Efter ett tag lärde han känna människorna som han tog hand om och då förändrades allt.

- Först tyckte jag synd om personerna. Sen blev det lättare när jag kunde bygga relationer och komma närmare personen. Det blir en plikt inte bara en uppgift som gör att du försöker göra allt för att hjälpa. Så jag bestämde mig för att göra det.

Iyed behandlar människorna han möter i arbetet som sin familj

-Människorna vi arbetar för har varierande behov och behöver olika typer av personlig omvårdnad. Det kan handla om praktiska vardagssysslor som exempelvis frukost, lunch, personlig hygien som dusch, påklädning, sällskap vid promenader, matlagning, och social samvaro. Vi kan också hjälpa till vid läkarbesök eller följa med till apoteket.

Tiden vid varje besök är olika, den kan variera beroende på vilka behov brukarna har. Idag har Iyed träffat åtta personer men det kan vara mer på en arbetsdag.

Arbetstiderna inom hemtjänst varierar och du jobbar antingen dag- eller kvällspass fördelat på veckans alla dagar. När Iyed gör besök hos brukarna vet de vem han är och känner igen honom. 

- Vi är som en stor familj! Både personal och brukarna, säger han glatt. Man kan få en tuff dag men det blir bättre om du gör någonting för en annan person. Jag vet att det finns någon där som väntar på mig och som jag kan hjälpa. Jag upplever att det är många som tror att det är enkelt men om du inte har din mänskliga sida med dig då kan du inte jobba. För mig är det viktigt att träffa folk och att göra något bra för andra.

Vilka personliga egenskaper tror du är bra att ha för att söka jobbet som timvikarie? 

- Du måste ha hjärta. Varje dag när du går till jobbet berättar de allt vad som hänt, vad de har ätit, vad de har sett på tv eller vad de har läst om. Om de sovit gott, haft mardrömmar och varje liten detalj. Du är inte en främling, du är någon de litar på. Du blir en kompis eller en i din familj, säger Iyed.

 

Sidan uppdaterad: 2021-03-04