Skolavslutning 2021

Sommar- och skolavslutningar inom förskolan och grundskolan kommer att firas annorlunda även i år. Tillsammans gör vi de här dagarna till någonting bra och minnesvärt!

Två ungdomar som hoppar av glädje.

Gör skolavslutningen och sommarlovet till ett kul minne

Sommaren närmar sig med stormsteg och din skoltermin börjar därmed gå
mot sitt slut. Vi hoppas att du verkligen njuter av sommarlovet och att du till hösten är redo för en ny spännande termin.

Äntligen är det dags för en efterlängtad ledighet med härliga varma sommarkvällar, svalkande bad, glass i stora lass och massor med tid att spendera med våra nära och kära. Nu när ledigheten står runt knuten och sommarlovet snart är här vill vi passa på att berätta att vi är rädda om dig och hoppas att du är det med. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och hålla avstånd på badplatser och när vi umgås även under sommaren så att vi tar oss förbi detta på bästa möjliga sätt.

Du som vill hänga ute under härliga sommardagar är varmt välkommen till exempelvis Hammarö Skatepark eller att spela frisbeegolf vid Mörmo gård. Där kommer vi också, precis som förra året, ha öppet café under sommaren tillsammans med Fritidsbanken som lånar ut massvis av rolig sport- och fritidsutrustning. Ta gärna del av hela vårt program Sommarlovskul 2021 för fler tips på aktiviteter!

Du som vårdnadshavare är en viktig person och vi hoppas att du väljer att vara synlig för ditt barn och vistas utomhus på skolavslutningen och andra sommarkvällar för att bidra till en lugnare och tryggare miljö. Ha en riktigt skön sommar och var rädda om er!

Hälsningar Solweig Gard, Kommunstyrelsens ordförande


Foto: Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande.

Annorlunda firande i år

Med anledning av den rådande pandemin så behöver vi alla hjälpas åt för att se till att det blir ett så bra och säkert firande som möjligt. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation så uppmanas vi att hålla avstånd till varandra och hålla oss på två meters avstånd så gott det går. 

Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att skapa ett tryggt och roligt firande för sitt barn/ungdom på ett småskaligt vis. Den starka avrådan är att inte ses i större grupper och det gäller även under denna vecka.

Skolavslutning och sommaraslutning i förskola och skola

Alla skolavslutningar kommer anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För förskolor, grundskolor och fritidshem innebär det att de inte kommer att bjuda in anhöriga till avslutningarna eller samla stora grupper av elever på samma ställe.

Student

För er som ska fira stundeten i Karlstads kommun. Läs mer om hur firandet kommer att gå till på Karlstads kommuns webbplats.

Följ Lots of love - live från Nöjesfabriken 11 juni

Den årliga ungdomsfestivalen Lots of Love, som vanligtvis äger rum på Sandgrundsudden under skolavslutningskvällen, ställer om och blir digital. Från klockan 19.00 fredagen den 11 juni kommer tittarna kunna njuta av underhållning, artistframträdanden, intervjuer, hälsningar och annat i en digital livesändning på festivalens hemsida. Festivalens tema är att fira in sommarlovet, och förstås, som namnet antyder, massor av kärlek! Missa inte detta nya, pandemianpassade sätt att fira att sommaren äntligen är här – nu kan vem som helst, vart som helst, ta del av festivalen! 

Lots of love - live 11 juni.

Hjälp oss att hålla en trygg skolavslutningsvecka och sommarledighet

Under skolavslutningarna kommer polisen förstärka sin närvaro. Fler poliser och andra sammhällsaktörer kommer vara ute för att ni ska få en så trygg och bra skolavslutning som möjligt. Detta kan vara tidpunkten då ungdomar för första gången testar alkohol. Den som är berusad löper större risk för att utsättas för brott. Ta hand om varandra och kontakta föräldrarna ifall någon har druckit för mycket och lämna ingen ensam. Det är viktigt att vi alla hjälps åt.

För föräldrar är det extra viktigt att se till att våra tonåringars firande inte slutar på fel sätt. Prata med ditt barn om alkohol och vad de ska göra under kvällen och vart de ska vara. Be ditt barn höra av sig om något händer. Var tillgänglig och beredd på att kunna hämta om någonting skulle hända. Samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll. Jag vill fortsätta att betona att det är mycket viktigt att vi föräldrar och vuxna är ute bland våra ungdomar, framförallt i dessa tider, då vi märkt att det har varit lite oroligt i ungdomsmiljöerna den senaste tiden.

Om något ändå händer ringer ni polisen; akut 112, ej akut 114 14.

Avslutningsvis önskar polisen er en trygg och minnesvärd skolavslutning och sommar!

Hälsningar Anders, kommunpolis


Foto: Anders von Wachenfeldt, kommunpolis för Hammarö kommun. 

5 tips till dig som vårdnadshavare gällande unga och alkohol

  • Våga prata om alkohol. Om du är orolig, berätta varför som du är det.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du har bestämt.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det är inte alls säkert att "alla andra får".
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Kom ihåg att du är en förebild. Tänk på ditt eget drickande och var noga med och ha koll på vart du själv förvarar din alkohol. 

Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon på 114 14.

Var med och trygghetsvandra

För att skapa ett tryggare firande och sommarledighet för våra ungdomar, hoppas vi att många föräldrar kan hjälpas åt med att finnas ute i samhället och vandra i samband med skolavslutningen och studenten men också hålla lite extra koll under hela sommaren.

Under skolavslutningen kommer kommunens fritidsledare tillsammans med socialsekreterare, lokalpolisen, Hammarö församling att trygghetsvandra. Önskar du komma i kontakt med oss så nås vi på telefon 072-456 19 55. 

Du som vårdnadshavare och andra vuxna behövs också – allt för att skapa trygghet där ute. Inte bara under skolavslutningsveckan utan också under sommaren. Vi behöver finnas till för våra ungdomar. Så ta en promenad i ditt bostadsområde, var uppmärksam och ta hand om din omgivning – men håll avstånd och följ restriktioner och rekommendationer.

Kom ihåg att om du ser någonting brottsligt så ingrip inte själv utan kontakta polisen på telefon 114 14, eller om det är akut ring 112.


Foto: Fritidsledarna på Mörmo gård.

Trygghetsvandra i grupp tillsammans med andra vårdnadshavare

Föreningen ”Trygghetsvandrarna Hammarö” finns också ute och vandrar på skolavslutningen. Önskar du som är förälder följa med och trygghetsvandra tillsammans med dem på skolavslutningen så kan du möta upp dem i deras nya lokal på Björkhagsgatan 2 (gamla Röda korset i centrum) klockan 19.30 för samling. Invigningen av den nya lokalen startar redan klockan 18.00. Vill du ansluta senare går det givetvis också bra. Föreningen Trygghetsvandrarna nås på telefon 073-715 12 18.
 

Fältare skapar extra trygghet under sommarlovet

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att socialtjänsten ska ha en fältverksamhet under månaderna maj till september. Planering för verksamheten har skett under maj månad och verksamheten startar nu upp under juni månad. Fältverksamheten kommer under perioden juni till september förläggas till helger samt vissa vardagskvällar. Personal från socialtjänsten kommer att finnas ute under skolavslutningshelgen.
 

Trevlig sommar!

Vi önskar alla vårdnadshavare, ungdomar och barn här på Hammarö en riktig härlig sommar!
Sidan uppdaterad: 2021-06-07