Skolavslutning 2020

I år blir det en annorlunda skolavslutning och student. Hammarö kommun har planerat utifrån de rekommendationer som gäller kring covid -19, och tillsammans gör vi de här dagarna till någonting bra och minnesvärt!

Två ungdomar som hoppar av glädje.

Annorlunda firande i år

Med anledning av den rådande pandemin så behöver vi alla hjälpas åt för att se till att det blir ett så bra och säkert firande som möjligt. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation så uppmanas vi att hålla avstånd till varandra och hålla oss på två meters avstånd så gott det går. 

Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att skapa ett tryggt och roligt firande för sitt barn/ungdom på ett småskaligt vis. Den starka avrådan är att inte ses i större grupper och det gäller även under denna vecka.

Skolavslutning och sommaraslutning i förskola och skola

Alla skolavslutningar kommer anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För förskolor, grundskolor och fritidshem innebär det att de inte kommer att bjuda in anhöriga till avslutningarna eller samla stora grupper av elever på samma ställe.

Student

För er som ska fira stundeten i Karlstads kommun. Läs mer om hur firandet kommer att gå till på Karlstads kommuns webbplats.

Hjälp oss att hålla en trygg skolavslutningsvecka och sommarledighet

Under våren har vi haft problem med skadegörelse i kommunen. Det har varit alltifrån klotter och förstörelse vid skolor till krossat glas på badstränder och att det har eldats ner en grillplats. Följderna av detta skapar oro och kostar mycket pengar. Skattepengar som annars skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt. Tänk också på att en stor
brand eller annan skadegörelse kan leda till att den som orsakar det blir
skadeståndsskyldig.

För att komma tillrätta med skadegörelsen och buset så behöver vi alla
hjälpas åt!

// Lennart Hynynen, kommunpolis

Var med och trygghetsvandra

För att skapa ett tryggare firande och sommarledighet för våra ungdomar, hoppas vi att många föräldrar kan hjälpas åt med att finnas ute i samhället och vandra i samband med skolavslutningen och studenten men också hålla lite extra koll under hela sommaren. Det är självklart helt frivilligt med trygghetsvandring men ju fler vi är som hjälps åt desto bättre och tryggare blir det!

Under skolavslutningen kommer kommunens fritidsledare och socialsekreterare att trygghetsvandra. Önskar du komma i kontakt med oss, så finns vi utanför Mörmo gård klockan 21.15 och Hammarhallen klockan 21.45. Vi nås även på telefon 073-065 84 88.

Kom ihåg att om du ser någonting brottsligt så ingrip inte själv utan kontakta polisen på telefon 114 14, eller om det är akut ring 112.

Vårdnadshavare här på ön har också skapat en egen facebookgrupp "Trygghetsvandrarna Hammarö" som ni som kan tänka er att engagera er i nattvandring gärna får gå med i.

Till dig som är förälder eller vårdnadshavare gällande unga och alkohol

Fråga ditt barn

Prata med ditt barn, kompisars föräldrar och kom fram till hur ni löser skolavslutningen bäst. Skolavslutningen med studenten är några av de helger då många unga riskerar att komma i kontakt med alkohol. Tyvärr vet vi också att många  begår alkohol­debut i samband med skolavslutningen. Det i sin tur innebär en ökad benägenhet till risktagande, men även risk att bli utsatt för brott eller att man själv eller andra kommer till skada. Det är speciellt i år då det rör sig allt färre vuxna på våra gator, vilket lämnar ett större utrymme till våra unga att göra saker de annars inte skulle gjort.

Det är därför extra viktigt just nu att kommunicera med ditt barn eller ungdom. Det är många tankar som rör sig i huvudet. Vad tycker hen, känns det orättvist att inte få fira som alla andra gjort? Man kan tänka: varför ska jag behöva begränsa mig, jag är ju inte sjuk? Våra barn och unga vill väl, men prata om det och förklara vad som gäller.

5 tips!

  • Våga prata om alkohol. Om du är orolig, berätta varför som du är det.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du har bestämt.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det är inte alls säkert att "alla andra får".
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Kom ihåg att du är en förebild. Tänk på ditt eget drickande och var noga med och ha koll på vart du själv förvarar din alkohol. 

 

Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon på 114 14.

I övrigt så önskar vi alla vårdnadshavare, ungdomar och barn här på Hammarö en riktig härlig sommar!

Sidan uppdaterad: 2020-06-04