MåBra månad - april 2023

I vårt arbete för att bli Sveriges friskaste kommun 2030 fortsätter vi med att erbjuda hälsofrämjande aktiviteter till dig som bor i Hammarö kommun. Under april och maj fokuserar vi på fysisk hälsa - tillsammans mår vi bättre!

Textplatta med budskap måbra-månad. I bakgrunden en naturbild

Aktiviteter tillgängliga i april och maj

Cykelorientering i kulturanda

Var med på en cykelorientering där du cyklar runt till tio olika platser på Hammarö och svarar på frågor. Platserna du kommer att besöka är bland annat Fallgrensstuga, St: Olofs gryta, Rud Skansviken och Skage Fyr. På varje plats hittar du en fråga där svaret vi söker består av siffror. När du har varit på alla tio platser summerar du ihop svaren och mejlar din slutsumma till: cykelorientering@hammaro.se
När maj månad är slut kommer vi att lotta ut priser bland deltagarna.  

Klicka här för cykelkartan.
(OBS! Om du öppnar länken i mobilen, kom ihåg att slå på platsinformation. Frågans position är samma som den röda cirkeln. Klickar du på cirkeln får du upp ett foto på platsen)

Digitala motionsgrupper

Friskvården i Värmland erbjuder digitala motionspass till dig som vill kunna välja själv när och vart du vill träna. Du kan välja mellan: ryggmotion, komigång motion, hjärtmotion och cirkelmotion.  Motionspassen är förinspelade och finns på webbplatsen Vimeo. När du har anmält dig får du via din e-post en länk till motionspasset på Vimeo. Du får även möjlighet till återkoppling från hälsokonsulenterna via e-post vid tre valfria tillfällen. Passen är kostnadsfria. Anmäl dig till: info@friskvarden.org

Digitala promenader

Friskvården i Värmland erbjuder digitala promenader för dig som vill ha en fast dag och samtidigt få promenadsällskap. Våra hälsokonsulenter är promenadledare och promenaden sker via Teams. Tillsammans går vi i cirka 30 minuter och du blir guidad med olika inslag under promenaden. Du väljer själv var du går, din egen takt, sträcka och om du vill stanna kvar vid någon plats en stund. Du väljer också om du vill samtala, vara med på bild eller enbart lyssna. 
När: Tisdagar kl. 10.00 och torsdagar kl. 11.30 
(Aktiviteten pågår mellan veckorna 13–22)
Vill du vara med?
Använd QR-koden eller gå in på Friskvården i Värmlands hemsida.

 

MåBra-kören

När: Tisdagar, kl. 10-11
Var: Musiksalen, Skoghalls kyrka
Sjung i kör, ha roligt och utvecklas tillsammans med andra! MåBra-kören är en öppen kör för alla som vill och kan sjunga en stund, dagtid. Vi sjunger unisont, men nosar lite på stämmor. Kören leds av kyrkomusiker Johnny Larsson och alla är välkomna.


Veckoschema för aktiviteter i april

Aktiviteterna är kostnadsfria, om inget annat har angetts under arrangemanget. Vissa aktiviteter har ett maxantal och kräver föranmälan, då gäller först till kvarn.   


Genomförda aktiviteter vecka för vecka 

Vecka 13 (27 mars - 2 april)

Tematräff - Kropp och hälsa

När: Fredag 31 mars, kl. 11-14
Var: 
Skoghalls Folkets Hus
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen på månadens tematräff för seniorer, den här gången handlar det om kropp och hälsa. Kl. 13, kan du lyssna på föreläsningen "Stark som en senior", som handlar om träning för seniorer, med Reality Lift.  

UKM Festivalen 

När: Söndag 2 april, kl. 17-20
Var: Skoghalls Folkets Hus
Åldersgrupp: Alla
Ung Kultur Möts. Ta del av en festivaldag som öppnar kl. 17 med ett vernissage där Lars Lerin är gästutställare. Du kan även ta del av poesi och keramik och kl. 18 är det dags för konsert. Läs mer på Instagram: ukmhammaro

Ägglunken

När: Söndag 2 april, kl 10-14
Var: Kilenegården 
Åldersgrupp: Alla
Ägglunken arrangeras av Friluftsfrämjandet och är tipspromenaden där du som vuxen vinner lika många ägg som du har rätta svar. Alla barn vinner en godispåse. Kostnad: barn 20 kr, vuxna 40 kr. Betalning sker med swish


Vecka 14 (3 april - 9 april) 

Prova-på styrkepass

När: Tisdag 4 april, kl. 17-17.50
Var: Reality Lift, Solgatan 9
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen att prova på ett styrkepass med erfarna certifierade personliga tränare. Max 6 deltagare.Anmäl dig till Daniel, tel. 0766-114459 eller mejla reality.lift@hotmail.com.


Vecka 15 (10 april - 16 april)

Påskjakt

När: Tisdag 11 april, efter kl.12
Var: Runtom på Hammarö
Åldersgrupp: För åk.5 - åk. 2 gymnasiet
Delta i fritidsgårdarnas kluriga påskjakt. Var beredda efter lunch på tisdag 11 april, då börjar vi släppa ledtrådar till påskjakten på vår Instagaram sida, så följ den under dagen!
Hammarös Fritidsgårdar på Instagram

Pop-up aktiviteter - INSTÄLLT!

När: Tisdag 11 april, kl. 13-16
Var: I Lövnäsparken 
Åldersgrupp: 
Alla
Tillsammans med Fritidsbanken kan du komma och prova på olika utomhusaktiviteter. 

Pokémon Go med fritidsgården

När: Onsdag 12 april, kl. 17.30
Var: Samling utanför Hammarlundens fritidsgård
Åldersgrupp: För åk.7 - åk. 2 gymnasiet.
Följ med fritidsgården på en Pokémon go jakt!

Pop-up aktiviteter

När: Onsdag 12 april, kl.13-16
Var: Vid Mörmo IP
Åldersgrupp: Alla
Tillsammans med Fritidsbanken kan du komma och prova på olika utomhusaktiviteter.

Prova-på styrkepass

När: Onsdag 12 april, kl. 17-17.50
Var: Reality Lift, Solgatan 9
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen att prova på ett styrkepass med erfarna certifierade personliga tränare. Max 6 deltagare. Anmäl dig till: Daniel, tel. 0766-114459 eller mejla reality.lift@hotmail.com.

Gruppträning med Fysall

När: Torsdag 13 april, kl 17.15 och 18.15.
Var: Mörudden
Åldersgrupp: Alla
Vår gruppträning är öppen för alla. För den som är snabb och för den som är långsam. För den som är lång och för den som är kort. För stark och svag. För kvinna och man. För kille och tjej. För van och ovan. Det viktigaste är att alla jobbar utifrån sin förmåga. Vårt mål är att du ska bli lite bättre än igår! Ta med liggunderlag. Anmäl dig till: malin.lundqvist@fysall.se

After föris - Generationsdisco 

När: Fredag 14 april, kl.15-16
Var: Djupängens äldreboende, Träffpunkten.
Åldersgrupp: Barn, vuxna
Disco för små och stora. Barn, 1-6 år och medföljande vuxen, samt boende på Djupängen får här möjligheten att tillsammans umgås och dansa till svängig musik. 

Tipspromenad Kilenegården

När: Söndag 16 aprilkl. 10-14
Var: Kilenegården
Åldersgrupp: Alla
Välkomna på Friluftsfrämjandets tipspromenader! Frågorna finns uppsatta på 2,5 samt 5 km slingorna. Startavgift tipspromenad barn 10 kr, vuxna 20 kr. Betalning sker med swish.


Vecka 16 (17 april - 23 april) 

Skivstångspass 

När: Måndag 17 april, kl. 19-20
Var: Kilenegården
Träna med Friluftsfrämjandet! Styrketräning med skivstång. Perfekt för dig som vill träna igenom hela kroppen på en timme. Drop-in i mån av plats. Passar alla åldrar och nivåer.

Laga mat i skogen på stormkök

När: Tisdag 18 april, kl. 17.30-19.30
Var: 
Kilenegården
Åldersgrupp: Vuxna
Lär dig laga mat i skogen! Tillsammans med ledare från Friluftsfrämjadet får du prova på att laga en krämig pastarätt med kyckling och vitlök på stormkök samt efterrätt (kan anpassas till vegetariskt & laktosfritt- ange ev om detta i anmälan). Ta med ditt egna material att äta med (bestick, tallrik och glas) i icke ömtåligt material så sparar vi på engångsmaterial samt sittunderlag. Max 12 deltagare. Anmäl dig senast fredag 14 april till kontaktcenter@hammaro.se, tel. 054-51 50 00.

Cross-träning för nybörjare

När: Måndag 17 april, kl. 18.30
Var
: Start vid motionsspåret, Hammarö Arena
Träna med Friluftsfrämjandet! Vi springer en slinga på ca 5 km med flera stopp för intervaller, styrka och balansövningar. Cross för nybörjare kör lite lugnare tempo. Passar alla åldrar och nivåer.

Ryggmotion

När: Tisdag 18 april, kl. 10.30
Var: Kilenegården
Åldersgrupp: Vuxna
Träning för dig som behöver ta extra hänsyn till ryggen. Här tränar vi allsidigt och bygger upp styrka, stabilitet och rörlighet med säkra övningar. Ledare är Sarune Vepstaite; Friskvården i Värmland. Drop-in.

Cirkelträning 

När: Tisdag 18 april, kl. 19-20
Var: Kilenegården
Träna med Friluftsfrämjandet! Enkla funktionella övningar som ger såväl styrka och kondition. Du lägger nivån efter din egen förmåga. Drop-in i mån av plats. Passar alla åldrar och nivåer.  

Prova-på styrkepass

När: Tisdag 18 april, kl. 17-17.50
Var: Reality Lift, Solgatan 9
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen att prova på ett styrkepass med erfarna certifierade personliga tränare. Max 6 deltagare. Anmäl dig till: Daniel, tel. 0766-114459 eller mejla reality.lift@hotmail.com.  

Cross-träning

När: Torsdag 20 april, kl. 18
Var: Start vid motionsspåretstart vid Friluftsfrämjandets stuga, Kilenegården.
Träna med Friluftsfrämjandet! Vi springer en slinga på ca 5 km med flera stopp för intervaller, styrka och balansövningar. Passar alla åldrar och nivåer.

Tabata

När: Torsdag 20 april, kl. 19-20
Var: Kilenegården
Träna med Friluftsfrämjandet! Olika övningar som utförs under 20 sekunder följt av 10 sekunders vila, upprepat flera gånger. Det är en högintensiv träning som ökar din styrka och din kondition. Drop-in i mån av plats. Passar alla åldrar och nivåer.

Discgolf premiär

När: Torsdag 20 april, kl. 17
Var: Discgolfbanan, Mörmo gård
Fritidsledare Pontus tar emot vid startbanan. Här kan du få lite tips på kastteknik och låna fribees.

Ryggmotion

När: Fredag 21 april, kl. 9.30
Var
Kilenegården
Åldersgrupp: Vuxna
Träning för dig som behöver ta extra hänsyn till ryggen. Här tränar vi allsidigt och bygger upp styrka, stabilitet och rörlighet med säkra övningar. Ledare är Sarune Vepstaite, Friskvården i Värmland. Drop-in.

Komigång motion

När: Fredag 21 april, kl. 10.30
Var: Kilenegården
Åldersgrupp: Vuxna
Ett pass för dig som behöver komma igång på ett säkert och tryggt sätt. Vi bygger upp stabilitet, styrka och rörlighet i ett lugnt tempo. Ledare är Sarune Vepstaite, Friskvården i Värmland. Drop-in.   

Skivstångspass 

När: Lördag 22 april, kl. 10-11
Var: Kilenegården
Träna med Friluftsfrämjandet! Styrketräning med skivstång. Perfekt för dig som vill träna igenom hela kroppen på en timme. Drop-in i mån av plats. Passar alla åldrar och nivåer.

Prova-på dag

När: Lördag 22 april, kl. 10-14
Var: Hammarö Arena och Djupängen
Åldersgrupp: Alla
En familjedag där stora och små kan komma och prova på olika aktiviteter som bland annat Gå-fotboll och Innebandyflex. På plats under dagen är IFK Skoghall Herrfotboll, Skoghalls Innebandy, Hammarö Fightingclub och Hammarö dancingteam samt Fritidsbanken. Under dagen bjuds det även på föreläsningar från Friskvården i Värmland och RF-SISU.
Klicka här för program och karta (pdf)

Prova-på kajak 

När: Lördag 22 april, kl. 13-16
Var: Mörudden
Prova på att paddla kajak med Kayakomat Mörudden. På plats kan du få tips och information om vad du behöver veta för en tur på vattnet. Tänk på att ha på dig kläder efter väder. Obs! Vid dåligt väder kan prova-på tillfället komma att ställas in. 

Tipspromenad Kilenegården

När: Söndag 23 aprilkl. 10-14
Var: Kilenegården 
Åldersgrupp: Alla
Välkomna på Friluftsfrämjandets tipspromenader! Frågorna finns uppsatta på 2,5 samt 5 km slingorna. Startavgift tipspromenad barn 10 kr, vuxna 20 kr. Betalning sker med swish.


Vecka 17 (24 april - 30 april)

Yoga - before work

När: Tisdag 25 april, kl. 07-07.45
Var: Sockenstugan, Hammarö kyrka
Åldersgrupp: Vuxna
Vi väcker kropp och sinne med rörelser och medveten andning. Vi sträcker ut spända muskler och får igång cirkulation och värme i kroppen, samt väcker energi och kraft för att möta dagen framför oss! Inga förkunskaper krävs. Kom i bekväm klädsel. Du blir inte svettig, utan kan byta om och ta dig vidare till jobb eller annan aktivitet direkt efter. Ta gärna med en yogamatta, några finns till utlåning. Anmäl dig senast kl. 17.00 24/4 till: karlstad@yogaskolan.se (är det färre än 6 deltagare, ställer vi in) 

Prova-på styrkepass

När: Onsdag 26 april, kl. 17-17.50
Var: Reality Lift, Solgatan 9
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen att prova på ett styrkepass med erfarna certifierade personliga tränare. Max 6 deltagare. Anmäl dig till: Daniel, tel. 0766-114459 eller mejla reality.lift@hotmail.com.

Skatecoach i parken (Flyttad till 3 maj)

När: Onsdag 26 april, kl. 17-19
Var: 
Skateparken Mörmo gård
Säsongspremiär för skatecoach Lars, kom och få tips om skejting.  

Laga mat i skogen på Muurika

När: Onsdag 26 april, kl. 17.30-19.30
Var: 
Kilenegården
Åldersgrupp: Vuxna
Lär dig laga mat i skogen! Tillsammans med ledare från Friluftsfrämjadet får du prova på att laga Quesadillas med olika fyllningar på Muurika samt efterrätt (kan anpassas till glutenfritt, vegetariskt & laktosfritt- ange ev om detta i anmälan). Ta med ditt egna material att äta med (bestick, tallrik och glas) i icke ömtåligt material så sparar vi på engångsmaterial samt sittunderlag. Max 12 deltagare. Anmäl dig senast fredag 21 april till kontaktcenter@hammaro.se, tel. 054-51 50 00.

Vandring till Bonäsudden- OBS Inställt!

När: Onsdag  26 april, kl. 17.30-19.30
Var: Samling vid vändplanen bortanför Getingberget. På samma plats avslutas även vandringen. 
Åldersgrupp: Vuxna
Välkommen att vandra med Friluftsfrämjandets vandringsledare till Bonäsudden, Hammarö. Svårighetsgrad: Lätt. Max 12 deltagare. Anmäl dig till: kontaktcenter@hammaro.se, tel 054-51 50 00. Ta med sittunderlag, egen dryck och fika! 

Yoga - before work

När: Torsdag 27 april, kl. 07-07.45
Var: Sockenstugan, Hammarö kyrka
Åldersgrupp: Vuxna
Vi väcker kropp och sinne med rörelser och medveten andning. Vi sträcker ut spända muskler och får igång cirkulation och värme i kroppen, samt väcker energi och kraft för att möta dagen framför oss! Inga förkunskaper krävs. Kom i bekväm klädsel. Du blir inte svettig, utan kan byta om och ta dig vidare till jobb eller annan aktivitet direkt efter. Ta gärna med en yogamatta, några finns till utlåning. Anmäl dig senast kl. 17.00 26 april till: karlstad@yogaskolan.se (är det färre än 6 deltagare, ställer vi in) 

Prova-på sjunga i kör

När: Torsdag 27 april, kl. 17.30-19.00
Var: Gunnar Turesson-salen, Hammarlundens skola
Sjung tillsammans med körledare från Joyvoice! Här får du prova på ett glädjefyllt sångpass utan att du behöver några förkunskaper. Anmäl dig senast tisdag 26 april. Klicka här för anmälan.

Gruppträning med Fysall

När: Torsdag 27 april, kl. 17.15 och 18.15
Var: Himlabacken, vid Skoghalls bangolf.
Åldersgrupp: Alla
Vår gruppträning är öppen för alla. För den som är snabb och för den som är långsam. För den som är lång och för den som är kort. För stark och svag. För kvinna och man. För kille och tjej. För van och ovan. Det viktigaste är att alla jobbar utifrån sin förmåga. Vårt mål är att du ska bli lite bättre än igår! Ta med liggunderlag. Anmälan dig till: malin.lundqvist@fysall.se

HittaUt i Karlstad/Hammarö

När: Alla dagar 28 april-28 oktober
Var: Hämta karta i kontaktcenter.
Åldersgrupp: Alla
Leta check points runt om på Öa och var med i utlottningen av priser. För digital karta och mer information: 

After Föris

När: Fredag 28 april, kl. 16-17.30
Var: Rörelsesalen, Hammarhallarna
Åldersgrupp: Barn, vuxna
Disco för barn, 1-6 år och medföljande vuxen. Under en timme kan ni dansa tillsammans till svängig musik. 

 

Sidan uppdaterad: 2023-05-03