Vårstädning på Hammarö

2 maj 2022

Just nu pågår skräpplockardagarna runt om i Sverige och på Hammarö deltog flera skolor och förskolor under förra veckan. Initiativet till skräpplockardagarna kommer från föreningen Håll Sverige rent i syfte att uppmärksamma frågor om miljö och hållbar utveckling.

barn håller i påse med skräp
Foto: En av alla påsar med skräp som fyllts under skräpplockarveckan.

Många deltagare från kommunens verksamheter

Enligt kommunens miljösamordnare Marcus Ilberg var 1600 deltagare anmälda i år, där främst skolorna, förskolorna och andra kommunala verksamheter anmält deltagare. Skolorna och förskolorna kunde få sitt skräp hämtat av kommunen om de behövde och under fredagen hämtades skräp från fyra skolor.

- Vi hämtade ett tiotal säckar med skräp som samlats in, plus en gammal cykel. Så det är ändå en hel del skräp som försvunnit från naturen, vilket är toppen! Menar Marcus.

Elever lär sig vikten av att ta hand om naturen

En skola som hade annmält många deltagare var Bärstadskolan. I F-klass orange tyckte eleverna att det var roligt att plocka skräp.

- Det känns väldigt bra för naturen, säger en elev.

Foto: Elever från F-orange med en del av det upphittade skräpet.

Enligt Anna Rinnemo, klasslärare för F-orange, har de flertalet gånger pratat om varför vi inte ska slänga skräp i naturen.

- Barnen har haft många bra tankar såsom att djur kan skadas eller att de kanske äter upp skräp och bli sjuka. Vi har också pratat om plast i havet och börjat se på programserien ”Barr och Pinne räddar världen” med efterföljande diskussion, berättar hon.

Mycket skräp på kort tid

Även Hammarö fritidgård hade anmält deltagare till skräpplockardagarna. Från dem deltog cirka tio ungdomar och fritidsledare i en skräpplockaraktivitet.

- Vi plockade under en timme och fick ihop tio påsar, plus lite större grejer som inte fick plats i påsarna, berättar Malin Lloyd fritidsledare. Skräpet slängdes sedan i Mörmo gårds egen miljöstation.

Foto: Fritidsledarna Joanna Jansson och Rasmus Dannberg med en del av det upplockade skräpet som nu slipper belasta naturen.

Sidan uppdaterad: 2022-05-03