Närproducerad mat under temavecka i skolan

25 november 2022

Under hela veckan har det serverats närproducerad mat i Hammarös skolor och det har lagats mat efter råvaror i säsong. Temaveckan syftar bland annat till att öka medvetenheten hos skolbarnen om kopplingen mellan hållbarhet och närproducerad mat. På Hammarlundens skola 7-9 försöker man på ett kreativt sätt få barnen nyfikna på den mat som serveras.

Soppor i serveringsdisk
Sopplunch med tillbehör under temaveckan i skolan.

Temaveckan med närproducerad mat i skolan är ett samarbete mellan Hammarö kommun, Nifa (branschförening för mat- och dryckesproducenter i Värmland) och aktörerna Skafferi Värmland och Hemgården. Där syftet bland annat är att få den yngre målgruppen att förstå värdet av att handla närproducerat och att det har många fördelar i ett hållbarhetsperspektiv.

Fokus på lokala råvaror

Veckomatsedeln har innehållit olika maträtter som komponerats utifrån tillgången på lokala råvaror. Bland annat har det serverats korvstroganoff med falukorv från Hemgården, höstgryta med kött och potatis från Värmland, fläskkorv från Hemgården och potatis från Värmland och under torsdagen serverades det morotssoppa med morötter från Värmland.

-Vi gjorde en översyn av vad vi har tillgång till för lokala råvaror och satte sedan ihop en matsedel utifrån det. Generellt har vi fokus på att få in så mycket närproducerat som möjligt i matsedeln, berättar David Mårtensson gruppchef inom kost och lokalvårdsenheten och en av dem som ingått i planerandet av temaveckans matsedel.

Kreativitet och matglädje

På Hammarlundens skola 7-9 serverades det även potatis och purjolökssoppa och palsternackssoppa på torsdagen. Att använda närproducerad mat är något skolan alltid strävar efter.

 Bild: Barbara häller upp potatis- och purjolökssoppa som ska serveras på skollunchen.

-Jag försöker att beställa så mycket närproducerade varor som min budget tillåter. Vi jobbar med mycket färska varor dagligen och handlar särskilt grönsaker efter säsong. Det är nödvändigt till vårt salladsutbud och även till matlagningen, berättar Barbara Valjan, köksledare på Hammarlundens skola 7-9.

Bild: Delar av salladsuffén där kökspersonalen även försöker introducera olika grönsaker och röror.

För att erbjuda lite olika alternativ till soppan dukades det även upp salladsbuffé, hembakat bröd, olika kryddor och olika fröer för att tillföra lite extra näring till rätterna. Att få barnen att prova nya smaker och maträtter är en utmaning men något Barbara anser är viktigt.

 -För att få barnen att prova och äta det som serveras är det viktigt att det ser trevligt och inbjudande ut och vi brukar alltid exponera nya råvaror och maträtter lite extra. Man blir väldigt kreativ och det är roligt när vi ser att eleverna bli nyfikna och glada när de kommer in och ser vad som serveras för dagen.

Bild: För att få barnen att testa nya smaker exponeras kryddorna väl.

Sidan uppdaterad: 2022-11-25