Ö-ventyr på Hammarö? En framtida möjlighet när workshopserien summerar sina resultat

12 maj 2022

Vårens workshopserie i projektet Destination Härliga Hammarö har nått sitt slut och i tisdags kväll summerades resultatet under festliga omständigheter på Skoghalls Folkets Hus. Workshopledarna Ida Nilsson och Andreas Stjärnhem från Sticky Beat konstaterade i sin summering att det finns en massa superkrafter och idéer på Hammarö som nu behöver hållas vid liv så att nya besöksmål skapas.

Personer tittar på bild på vit duk.
Foto: Andreas Stjärnhem och Ida Nilsson presenterar och summerar resultatet av vårens workshops.

Kreativt arbete med högt i tak

Simon Jonsson, projektledare på Hammarö kommun är nöjd med arbetet i workshoparna där det varit cirka 20 – 40 deltagare per tillfälle.

- Vi har haft engagerade deltagare från alla målgrupper och har blivit uppmuntrade till att tillåta idéer snarare än att begränsa oss, berättar han.

Andreas Stjärnhem, innovationsledare på Sticky Beat berättar att de i arbetet bland annat använde sin innovationsmetod Happy Innovation för att locka fram kreativiteten hos deltagarna.

- Det bygger på att man ska har roligt och verkligen känna sig trygg med att bara släppa loss idéerna utan att värdera dem. Det har varit en rad halvgalna övningar med stora ritpapper, tuschpennor och skratt för att komma dit vi är nu.

Foto: Ida Nilsson och Andreas Stjärnhem, innovationsledare på Sticky Beat.

Samarbeten och riktiga lösningar

Under kvällen presenterade Ida och Andreas en summering av workshoparbetet och en ansats till hur det fortsatta arbetet skulle kunna se ut. 

- Det viktiga är att alla bidrar med fler idéer, fler samarbeten och fler riktiga lösningar som besökare verkligen kan njuta av. Vi behöver bli minnesvärda tillsammans och göra Hammarö till en av Sveriges bästa platser att besöka, säger Andreas.

Bland annat presenterade de konceptidén "Ö-ventyr på Hammarö", en tänkt app som skulle kunna vara ett sätt att samla olika upplevelser på och som skulle underlätta sökprocessen en besökare går igenom inför en semesterresa. 

Några som hittat varandra under workshoparbetet är Evalena Taserud, Åsa Backlund och Monica Malmén som kommer att ställa upp en Kayakomat vid Mörudden i slutet av juni.

Foto: Åsa Backlund och Evalena Taserud två av initiativtagarna till Kayakomaten.

- Vi insåg att vi alla gillar friluftsliv och började prata om att göra något tillsammans. Tack vare workshoparna har allt gått fortare än vi hade tänkt. Vi börjar med att ställa upp en Kayakomat vid Mörudden men tänker att konceptet går att utöka till fler badplatser framöver, berättar Eva-Lena.

Kayakomaten kommer att vara obemannad och tillgänglig dygnet runt. Idén går ut på att kunden bokar sin kanot eller SUP bräda digitalt och hämtar ut den via en kod vid Kayakomaten. 

Att hålla idéerna vid liv

Simon inser vikten av att arbetet och alla idéer hålls vid fortsätter och att det här var startskottet för något större. Under arbetets gång har många idéer poppat upp alltifrån kallbadhus till hönsretreat.

-  Vi kommer att använda resultatet som utgångspunkt för marknadsföringsmaterial, men också för att beskriva hur vi kan arbeta vidare med besöksnäring efter projektets slut. Det är en stor utmaning hur resultatet ska förvaltas och utvecklas vidare framöver och för att inte tappa fart behöver både kommunen, företag och andra organisationer ta sitt ansvar.

 Foto:  Annika Axelsson, näringslivsansvarig och Simon Jonsson, projektledare firar resultatet av workshoparbetet.

     

Sidan uppdaterad: 2023-04-05