Företagsbesök

Hammarö kommun är glada för att så många företagare vill etablera sina verksamheter här hos oss. För att skapa en god kontakt med våra näringsidkare gör vi därför företagsbesök. Vill du att vi kommer och besöker er? Kontakta näringslivsansvarig Annika Axelsson.

Januari 2021

Hammarö kommun möter Hammarö Ljud

Företaget Hammarö Ljud har funnits i 20 år och har sitt kunnande inom presentations- och musikutrustning. Hammarö kommun, representerat av Annika Axelsson näringslivsansvarig och Solweig Gard kommunstyrelsens ordförande, träffade delägarna Johan och Sarah via ett digitalt företagsbesök där de båda berättade om sitt företag och sin syn på företagande i kommunen.

Sedan fem år tillbaka är även sambon Sarah Lindström delägare. Det är ett företag med ett stort kunnande inom all slags presentations- och musikutrustning och erbjuder sina kunder skräddarsydda lösningar för tal, musik, konserter och storbildsvisningar. Båda två värnar det lokala näringslivet och tycker att Vi-känslan i kommunen borde stärkas.

Oktober 2020

Vetekransen är på plats i Skoghalls Centrum

Kommunalråd Solweig Gard hälsar Jonas Rohman varmt välkommen till Hammarö, Skoghalls centrum. Jonas öppnar äntligen sitt bageri och kafé Vetekransen. Den planerade öppningen var tänkt precis när pandemin slog till i mars, nästan sex månader senare öppnar kafét.

Solweig lämnar över presenten och säger:

-Vilket trevligt uppdrag så här första dagen på jobbet! 
Även Jonas höll med om att det var hans första dag på "jobbet" i Skoghall, fast annars har han över 20 års erfarenhet och driver även Vetekransen i Kristinehamn sedan länge.

I lördags var kommunen ute och hade en form av medborgardialog gällande Centrumutveckling. Flera svarade att det saknas ett mysigt kafé i centrum och nu är det på plats! Skönt när önskningar uppfylls direkt.

Maj-Juni 2020

 

Företagsbesök Café Klarälven

Hammarö kommun välkomnar Hugo Wahlsten och Edvin Filipsson som tillsammans med sina medarbetare driver Café Klarälven. De har även en "Glassbåt" som kommer att ta med både människor och produkter ut till Hammarö skärgård. Håll utkik på deras Facebooksida!

Företagsbesök Järnia

 
Mattias Joelsson Kommunalråd besöker Järniabutiken som drivs av Stefan Bood tillsammans med sin bror Christer Bood. Bröderna tog över efter sin pappa. Att få rondellen här "var som att jag skulle ha ritat dit den själv" säger Stefan, den har gjort att kunderna lätt hittar till butiken. Det har minskat med företagssinköp medan privatpersoners inköp ökat. Hemester och mindre resande tros ligga bakom ökningen. Det fixas mer hemma under rådande omständigheter. och det verkar hålla i sig.

Bra service är A och O och under besöket fick vi tydligt se hur det upplevdes. Kund kom in och köpte en tröja och direkt ordnades det korrekta trycket för företagsloggan!

Företagsbesök Hammarö smådjursklinik

Hammarö kommun via Kommunalråd Mattias Joelsson välkomnade Martin och Susanne till sin verksamhet.De har precis öppnat och det är full fart på mottagningen. När de under året har full bemanning kommer de vara 12 anställda som tar hand om kommuninvånarnas husdjur.

Företagsbesök Equality Line

Equality Line är ett stort grossistföretag av hästsportutrustning som ägs av Thomas Wilhelmsson och drivs tillsammans med sin fru Sofie Wilhelmsson. Verksamheten på Hästviksvägen omsätter över 80 miljoner kronor per år och sysselsätter 18 anställda. Mattias Joelsson Kommunalråd på Hammarö träffade Thomas en solig majdag och fick en rundtur på den imponerande anläggningen.

Hur startade Equality Line? 

Det började med att jag köpte en sadel i Frankrike när jag själv var tävlingsryttare och flera andra ville ha likadan, så jag började sälja den sadeln, och på den vägen är det.

Påverkas din verksamhet av corona-pandemin?

Ja det gör den, en del leveranser från södra Europa har försenats och jag bedömer att nedgången i grossistverksamheten är runt 15%. Sedan är ju tävlingsverksamheten och uthyrning av festlokaler tvärstoppat.

När kommer du kunna ha nästa tävling?

Trots det osäkra läget planerar vi faktiskt för att kunna ha tävling under vecka 33, och vi försöker även arrangera lite mindre tävlingar som understiger de 50 personer som är maxgräns just nu.

Hur många människor besöker din anläggning på Hästviken ett normalt år?

Det är nog närmare 10 000 personer. Det är hästägare och deras familjer, återförsäljare, tävlingsdeltagare och publik, besökare i festlokalerna, och även de som övervintrar sina bilar och båtar i mina lagerhallar. Då har jag inte ens räknat alla som korsar anläggningen när de går eller cyklar Bonäsleden.

Företagsbesök AV-reklam

AV-Reklam finns på Nolgård och startades av Assar Vestlund i början av 80-talet hemma villan på Gränsvägen. Assar är visserligen pensionär men är i högsta grad aktiv i företaget även om han överlämnat det mesta till dottern Anna som jobbat i firman sedan -99.

Anna tillsammans med sin man Andreas Sandström driver verksamheten i familjeföretaget där de folierar fordon, skapar skyltar, dekaler, rollups och allt möjligt i den vägen. De trivs bra med att vara företagare på Hammarö och ser ljust på framtiden.

Företagsbesök Lövnäs Musteri

Det hela började för fem år sedan med att en fläderbuske hemma i syskonen Julia och Elin Sjöbergs dignade av blommor och de testade att göra egen saft som blev så god att de snart började sälja till grannarna.

-Vi gick runt till grannarna och knackade dörr och fick hjälp av våra kompisar Klara och Saga, berättar Julia. Det blev starten på företaget Lövnäs Musteri som idag förutom flädersaft bland annat tillverkar och säljer äppelmust, rabarbersaft, vinbärssaft, sylter och marmelader.

Idag drivs företaget av de fyra tjejerna Julia (17) och Elin (15) Sjöberg, Klara Kristiansson (17) och Saga Mäkimattila (14). Vi träffar Julia, Elin och Saga i en lokal på Sätterstrand som de håller på att renovera till sitt eget musteri, hittills har de hyrt in sig i ett storkök på en lunchrestaurang på Hammarö men det har inneburit mycket kvällsjobb och mycket planering så ett eget tillhåll blir ett välkommet inslag som underlättar tillverkningen av produkterna.

Verksamheten är en året-runt verksamhet och produkterna säljs på fem ställen på Hammarö och i Karlstad varav 4 är mataffärer. Utöver det har tjejerna sålt sina produkter på olika marknader runt om i länet men p.g.a. corona blir det inget sådant i år. De hoppas kunna få tag på än av lokala frukter och bär så har du skördar som du inte hinner med hör av er till Lövnäs Musteri de kan ta tillvara det du inte hinner med.

 Att driva ett eget företag

Tjejerna gör det mesta själva och har fått lära sig många nya saker men de har även fått hjälp och stöttning av sina föräldrar där exempelvis Elin och Julias föräldrar själva driver företag och kan dela med sig av tips.

-Pappa brukar hjälpa till med bokföringen, säger Julia.

Etiketter och all design har de till exempel tagit fram själva.

Hur läser de svårigheter och problem som kan dyka upp?

-Vi pratar och diskuterar mycket säger både Saga och Elin och menar att tack vare att de är fyra finns det många idéer att använda för att hitta nya lösningar.

Tjejerna är väldigt samstämmiga när vi diskuterar vad som motiverar dem till att driva ett eget företag.

-Vi har väldigt roligt tillsammans och många gemensamma drömmar. Man lär sig mycket och vi hoppas kunna leva på företaget i framtiden. Det är väldigt kul! Sammanfattar Elin Julia och Saga det hela.

Framtid

I framtidsplanerna ingår att ha en egen gårdsbutik och att kunna producera egna äpplen genom äppelodlingar. Att även kunna utöka sitt sortiment till butiker i övriga Värmland finns också med i planerna. Att kunna leva på sin verksamhet är det ett gemensamt mål för tjejerna. Julia som är äldst och har börjat gymnasiet tänker att hon sedan ska läsa vidare på halvtid för att även kunna ägna sig åt företaget och där stämmer Elin och Saga in och menar att det kan vara bra att ha något mer att falla tillbaka på om inte planerna går som de tänkt sig.

Men först står en sommar för dörren med renovering av lokal och frukt och bär tillverkning. Ni kan hitta idag hitta produkter från Lövnäs Musteri på Lillängshamnens fiskrökeri, Ica Kvantum Nolgård, Coop Nolgård, Ica Maxi Bergvik och Ica Maxi Välsviken.

Mars 2020
Företagsbesök hos Mjuka hem

Robert Meijer välkommande Mattias Joelsson Kommunalråd och Annika Axelsson Näringslivsansvarig till sin webbutikslagerlokal. Hans företag Mjuka hem är webbutik och har ingen fysisk butik som kunder kan besöka. Vi fick följa hans berättelse om resan hit till nuläget. Resan har gått både upp och ned i kombination med familjeliv, ideella uppdrag och dubbelarbetande då Robert även arbetar som försäljningschef på Midpoint. Robert är en entreprenör med ett starkt engagemang att vilja göra affärer.

Hans affärsidé utmanar genom att ge andra alternativ än de stora drakarna inom hemtextil som idag är väl etablerade idag, det som erbjuds till kunderna är kuddfodral, plädar och sittdynor bland annat.  Det kommer vara fortsatt spännande att följa vad nästa steg blir för Mjuka hems fortsatta utveckling. Mattias ville mynta Kuddkungen på Hammarö, vi får väl se om det sätter sig 😊!

December 2019

Företagsbesök personalkooperativet Briggen

Briggen har som ett kooperativ funnits i 27 år. De anställda äger det tillsammans. Vi fick höra om deras vardag och utmaningar i att driva ett kooperativ samtidigt vad som gör det så unikt. Att tillsammans skapa sin arbetsdag utifrån de ekonomiska ramarna som sätts av uppdragsgivaren Hammarö kommun. Vi mötte även Boende/Brukare som visade hur de bor och de berättade om vad de tycker om att göra. Det längtades till jul med allt vad det innebär med all förväntan. Hemtrevligt och gemytligt boende och unikt i sitt slag.

 

Företagsbesök

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2021-02-19