På Hammarö får både möbler och djur förlängt liv

31 maj 2022

Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande och Annika Axelsson, näringslivsansvarig har under maj månad besökt två nya verksamheter. Den här gången fick den relativt nyöppnade Hammarö Tapetserarverkstad och den drygt 60-åriga Trofédepån påhälsningar.

Två kvinnor ler mot kameran
Foto: Annika Axelsson överlämnar presenter till entreprenören och möbeltapetseraren Mia Larsson.

Hammarö Tapetserarverkstad

Mia Larsson startade sin verksamhet, Hammarö Tapetserarverkstad, i källaren till Hammarö Dancing Team under pandemin i februari förra året. För närvarande driver hon sin verkstad på halvtid då hon går ett lärlingsprogram vid Leksands folkhögskola och har en lärlingsplats på Karlstad Tapetserarverkstad halvtid. När hon blir klar i höst är tanken att den egna verkstaden kommer ska ha öppet på heltid.

Foto: En del av de provtyger som kunderna kan välja mellan.

Hållbart hantverk

Det vanligaste tillvägagångsättet vid en beställning är att kunden skickar in en bild och beskriver vilket arbete den vill ha hjälp med och sedan återkommer Mia med offertförslag på vad det kostar och tidsåtgången för arbetet.

Mia samarbetar med en lokal finsnickare som lagar och ordnar själva möbeln och sedan fixar hon till tyget eller skinnet som leder till att möbeln blir komplett.

I dagsläget är det främst målgruppen äldre som nyttjar hennes tjänster då de vill klä om släktmöbler eller designmöbler som blivit slitna. Det är väldigt kostsamt att klä om en möbel fast det gör att värdet bibehålls och det är framför allt ett hållbart sätt att handskas med möblerna.

Förutom att klä om gamla släktklenoder får hon in förfrågningar om att klä om möbler för båt, husvagn och husbilar vilket gör att hon är fullbokad i dagsläget.

Foto: Några av de fåtöljer som ska få förlängt liv.

En liten verkstad med många framtidsplaner

Framledes har Mia många planer och idéer för att utveckla sin verksamhet och vi önskar henne ett stort lycka till och varmt välkommen till Hammarö!


Trofédepån
Jan Olsson har jobbat som konservator större delen av sitt liv och startade Trofédepån redan 1961. Intresset för uppstoppade djur startade i tonåren då han hittade en fågel som han tog med in till konservatorn i Karlstad. Konservatorn erbjöd Jan att vara med när han gjorde i ordning fågeln. 

- Efter det var jag fast. Jag bad en lokal jägare om övningsmaterial som jag sedan gjorde i ordning med översyn av konservatorn i Karlstad, berättar Jan.

Foto: Jan Ohlsson berättar om sin verksamhet för Annika Axelsson och Solweig Gard.

Lång väg till att bli auktoriserad konservator

Vägen till att bli auktoriserad konservator är lång och man behöver klara av många olika moment. Som konservator behöver man bland annat ha stor kunskap om många olika djurarter. Likaså vilka djur man som privatperson faktiskt får stoppa upp och behålla. Jan har gått igenom alla moment och är därför en av Sveriges två fullt auktoriserade konservatorer.  

Beställningar från när och fjärran

Trofedepån är störst i Sverige inom sitt verksamhetsområde, att montera eller stoppa upp djur. Jan har erfarenhet av att stoppa upp allsköns djur och inne på Trofédepån finns allt ifrån lejon till småfåglar. Det mest udda djur han fått beställning på är en tamgris, som en välkänd konstnär ville ha uppstoppad. Det svåraste djuret han har stoppat upp var en alligator på cirka 4,5 m, som han jobbade med för cirka 2 år sedan. Den var tungarbetad på grund av dess hårda skinn.

Genom åren har även beställningar från utlandet strömmat in och mestadels från Norge. Den största beställningen kommer dock från ett museum i Grekland som ville ha 250 olika lokala fågelsorter.

Foto: I verkstaden på Trofédepån finns många sorters uppstoppade djur.

Ny generation på upplärning

I nuläget håller Jan på att trappa ned inför att gå i pension och därför har han tagit in två lärlingar, ett brödrapar. De kommer att ta över verksamheten efter honom när de har lärt sig alla moment som krävs. De har ingen förkunskap alls av arbetet utan lär sig allt eftersom. 

-Vi har en bra läromästare som visar hur arbetet ska göras och han lär oss allt han kan, säger Ehab Alshaikh, en av de två lärlingarna som även är mycket nöjd med att få lära sig hantverket till konservator.

Foto: Ehab Alshaikh och Annika Axelsson.

 

 

 

Sidan uppdaterad: 2022-05-31