Hammarö kommun - årets klättrare på näringslivsrankingen

22 september 2021

Varje år gör Svenskt Näringsliv en undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år klättrar Hammarö hela 83 placeringar på rankinglistan vilket är en härlig vändning på förra årets trend. Annika Axelsson, näringslivsansvarig på kommunen, anser att jobbet med att stärka relationen till näringslivet har gett resultat.

Leende kvinna pekar på bild på datorskärm
Annika Axelsson, näringslivsansvarig på Hammarö kommun.

Ökad samverkan med näringslivet

Varje år gör Svenskt Näringsliv en enkätundersökning bland Sveriges företagare för att mäta deras upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. I förra årets mätning kom Hammarö på plats 258 av Sveriges 290 kommuner och i år har vi klättrat 83 placeringar till plats 175. 

 -Vi har gjort ett omtag med att stärka relationen till näringslivet och det har börjat ge resultat vilket är jätteroligt! säger Annika Axelsson näringslivsansvarig på Hammarö kommun. 

Hon förklarar att kommunen bl.a. tagit initiativ till att starta Näringslivsforum som är en arena för samtal och dialog mellan näringslivet och kommunen. Syftet är att skapa bättre vi-känsla och samverkan och även göra näringslivet mer delaktiga i kommunens långsiktiga näringslivspolitiska prioriteringar. 

Vad som utmärker ett bra företagsklimat

I Svensk Näringslivs enkätundersökning betygsätts Sveriges 290 kommuner utifrån en 6-gradig skala och syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

Det som utmärker en kommun som hamnar i topp på rankingen är att de har ett starkt engagemang från den politiska ledningen och kommunchefen, att de lyssnar till företagen och genomför förbättringar samt att de ger god service och hjälper företagen att göra rätt.

Här kan du läsa mer om Sveriges företagsklimat.

Här kan du läsa mer om Näringslivsforum på Hammarö.

Sidan uppdaterad: 2021-09-22