Hammarö Art Gallery vill sätta Hammarö på konstkartan

8 oktober 2021

Nu har vi startat upp de fysiska företagsbesöken igen och under onsdagen fick Hammarö Art Gallery ett besök och ett officiellt välkomnande av Annika Axelsson, näringslivsansvarig och Solweig Gard, kommunstyrelsens ordförande. Galleriet har varit verksamma sedan april i år och huserar i samma byggnad som Stora Coop på Nolgård. Vi fick en pratstund med Mathias Frykholm, konstnär och en av drivkrafterna bakom galleriet.

Två kvinnor och en man ler mot kameran.
Blomma och present överlämnades vid företagsbesöket. Från vänster: Annika Axelsson, Mathias Frykholm och Solweig Gard.

Galleriet drivs av de fyra yrkesverksamma konstnärerna Mathias Frykholm, Ylva Storm, Pernilla Carlsson och Carolina Levén som alla sedan tidigare även driver Carlstad Art Gallery. Mathias har valt att kliva av Karlstad galleriet och satsar nu enbart på Hammarö och sitt eget konstnärsskap, medan de andra tre fortfarande är involverade i båda gallerierna.

Konstverk säljs även i presentform.

Närheten till Coop ger fler spontanbesökare

Idén till galleriet uppstod under pandemin då tankarna på en konstutställning föddes. Det blev sedan upptakten till Sommarkonst 2020. Utställningen hölls i en lokal bredvid Stora Coop på Nolgård och det var så lyckat att både Coop och konstnärerna ville ha en fortsättning. Efter en viss renovering slog galleriet upp porten på skärtorsdagen i april år och det har redan varit väldigt lyckat med många besökare och många spontanbesök främst från Coops kunder.

- Folk kommer in med kassar i händerna och ställer ner dem innanför dörren för att ta ett varv, säger Mathias. Jag tror att många som kommer in inte skulle besöka ett galleri annars och det är kul, menar han.

Hammarö på konstkartan

Galleriet har, förutom konstverk av de fyra konstnärerna, en gästutställardel samt en permanent yta med konstverk från medlemmar i Hammarö Konstförening. I gästutställardelen ställer en ny konstnär ut varje månad. Just nu pågår en gästutställning av Birgitte Söndergaard, känd konstnär och tidigare skådespelerska och det har medfört en spridning och ett intresse för galleriet utanför Värmlands gränser.

Gästutställare Birgitte Söndergaard ställer ut på galleriet under oktober månad. 

Förutom att använda sig av gästutställare vill man framledes nå en bredare publik genom att tillsammans med hotell i Karlstad skapa upplevelsepaket för besökare. En annan utvecklingsmöjlighet ser Mathias i att tillsammans med Coop arrangera mat- och konstkvällar där deltagarna får provsmaka delikatesser från affären samtidigt som de upplever konst.

- Vi vill bli ett erkänt besöksmål och en stark aktör på konstscenen i Värmland och i Sverige, säger Mathias. Vi vill bli så stora vi mäktar med, avslutar han leende.

Mathias med ett av sina konstverk.

Sidan uppdaterad: 2021-10-08