Sedan starten på tidigt 80-tal har Fordonslyftar varit störst på svenska marknaden när det kommer till att lyfta stora och tunga fordon. Idag har de ca 80–85% av marknaden.
På vårat företagsbesök träffar vi Kenneth Andersson som har varit operativ chef sedan 2001 men varit med länge eftersom det var Kenneths pappa som startade företaget.
Under vårt besök diskuterar vi mycket transport och framkomlighet i trafiken. Där Kenneth ser Jakobsbergsbrons utveckling som en viktig del för näringslivets utveckling. Transportkostnader är företagets störta utmaning med restider och miljöpåverkan. Miljöfokus är viktigt för Kenneth och något han gärna påpekar för andra företagare.
- Sparar man resurser, sparar man pengar. Så kan man också se på hållbarhet och miljöfrågan från ett företagsperspektiv, säger Kenneth.
Foto: Fordonslyftar redo att skickas till beställare.
Deras fordonslyftar är framtagna för tunga fordon. En liten marknad med specialprodukter gör att det är enklet att hålla sig på topp när man redan är ledande i landet.
Bussar, tåg, rälsbuss och spårvagnar är några av fordonen som liftarna ska kunna lyfta. Det är lät att få reservdelar och har en hållbarhet på 20–25 år. Det tillsammans med ett mycket starkt andrahandsvärde har lätt till flera trogna kunder. Några av desas är SL Buss, Nobina, IKEA, LECAB, Volvo, Scania m.m
Kenneth belyser att leasa och hyra ut till nystartade företag gör han gärna om de har bra avtal med större företag. Det är viktigt att stötta nya i servicebranschen menar Kenneth.
Idag finns det ca 6000-7000 fordonslyftar ute i landet och de har som mål att sälja ca 240 om året. Något de lyckades med 2022 som annars inte var ett bra ekonomiskt år på grund av växelkurserna och svenska kronans låga värde.
Kenneth har flera intressanta projekt under 2023 med bland annat försvarsmakten, Suzuki och kollektivtrafiken. Vi önskar Kenneth och kollegor lycka till med sina framtidsplaner!