Vardagshjälten Marcus gör dagarna som personlig assistent meningsfulla

22 november 2023

Det är en ljummen höstdag, solen försöker leta sig in mellan molnen och de orangea bladen blänker vackert över Hammarös vidder. Med skogen runt hörnet jobbar Marcus Collstam, en av kommunens personliga assistenter. En av sakerna han uppskattar mest med att vara på Hammarö är närheten till naturen och skogen. -Det bästa är att det är ett fritt arbetssätt där vi får vara med och planera dagen. Vi får uppleva naturen och den trevliga miljön här ute på Hammarö.

Profilbild Marcus Collstam vardagshjälte
Foto: Marcus Collstam, personlig assistent vid socialförvaltningen i Hammarö kommun.

Utifrån årstiden åker Marcus tillsammans med sin brukare i väg på utflykter. De kan gå promenader, vara i skogen, spela golf, besöka Kilenegården och framför allt cykla. Något som har blivit den absoluta favoritaktiviteten.

-Det har varit fantastiskt roligt att vara ute och cykla i landskapet på Hammarö. Där har vi verkligen skapat glädjeminnen.

”Att vara med som medmänniska”

Marcus som är en 44 årig familjepappa från Kristinehamn fick av en händelse en förfrågan om ett nytt jobb och valde att prova på att bli personlig assistent.

- När jag började som personlig assistent var jag väldigt nyfiken. Jag hade aldrig jobbat med brukare inom autismspektrat men glädjen och kärleken för jobbet kom omedelbart. Marcus har erfarenhet av att ha arbetat inom äldreomsorg och med klienter inom psykisk ohälsa, så steget var inte långt men kändes ändå som något nytt.

- Du lär dig inte jobbet över en dag men jag lärde mig snabbt att jag behöver vara väldigt lyhörd för min brukares signaler.

Han beskriver hur viktigt det är att alltid vara med som medmänniska och inte bara fokusera på den vårdande biten i arbetet.

-Du är kanske den enda personen som hen träffar under dagen. Det är viktigt att ha ett band som inte bara är arbetsrelaterat. Personen kommer att anförtro sig till dig och till slut kommer ni väldigt nära varandra.

Att bry sig om människor och ha ett varmt hjärta

Som personlig assistent tar du hand om en människa som behöver extra vård och hjälp i sin vardag.

-Mitt ansvar är att få min brukare att känna sig trygg i de miljöer vi rör oss i och att göra vardagen så meningsfull som möjligt. 


Fotograf: Erik Edgren 

Dagen med din brukare börjar som för alla människor med väckning, morgonrutiner och frukost. Sedan följs dagen av aktiviteter vilka kan vara att lyssna på musik, se på tv, träna, spela boll, ta en cykeltur eller biltur. 

-Vi sätter vår brukare i enklare vardagssysslor som tillexempel att bädda sängen, städa, pyssla i trädgården, rensa löv och kratta.

Hur behöver du vara som person för att bli personlig assistent?

-Du behöver bry dig om andra människor och ha ett varmt hjärta till den du arbetar med. Lyhörd för din brukare men även för anhöriga och kollegor. Det är människor som vi arbetar med och de är föränderliga över tid.

-Arbetet kan därför ändra sig utifrån situationer som kan uppstå och du behöver vara proaktiv och kunna handla utifrån vad som är bäst för stunden.

För Marcus är ingenting omöjligt och han tycker det mesta är kul. Under en dag på jobbet skrattar han mycket med sin brukare och tycker om att göra det hen vill göra.


-Jag vill bidra och vara delaktig i aktiviteterna. Hur du är smittar av sig. För Marcus är det viktigt att alltid lyssna och vara öppen för en ny brukare eftersom alla människor är olika.

-Jag tror att jag är lugn som person och mjuk i mitt sinne. Jag tror att det är bra att vara det.

Vad uppskattar du med att vara personlig assistent?

-Det jag uppskattar är att jag får hjälpa någon i sin vardag. Det gör att jag blir ödmjuk inför andra människors livssituation. Jag lär mig mycket i kommunikationen med brukaren vilket jag kan dra nytta av i mötet med människor i andra sammanhang. Jag blir bättre på att förstå hur människor fungerar.

Marcus berättar att han även uppskattar att träffa sina kollegor vid överlämningar av brukaren.

-Vi är inte så många och därför blir vi tajta i gruppen. Det är skönt att ha någon att prata och stämma av med vid en överlämning.

-Mina kollegor och jag tycker om att vara här. Vi gläds när brukaren mår bra vi blir oroliga när hen är orolig. Vi har det i oss, att ha ett humanitärt hjärta.

Sidan uppdaterad: 2023-11-22