Vänerveckan 2021

Vänerveckan är ett årligt återkommande evenemang runt hela Vänern, som uppmärksammar livet i, på och runt Sveriges största insjö. I år är Vänerveckan mellan 28 augusti till 5 september. Nedan kommer vi lista de aktiviteter som pågår under Vänerveckan i vår kommun.

Familj står vid klipporna och blickar ut över sjön

Aktiviteter på Hammarö

 

Hammarö bibliotek

Under Vänerveckan finns det möjlighet att lära sig mer om Vänern och vårt dricksvatten och dess betydelse för människan. På Hammarö bibliotek finns det både böcker och DVD-filmer som du kan låna hem för att fördjupa dina kunskaper om vattnet - ursprunget till allt liv och det viktigaste vi har på vår planet. Besök Hammarö biblioteks skyltbord som står framme på biblioteket från det att Vänerveckan drar igång 28 augusti till 5 september. För mer uppdateringar följ Hammarö bibliotek på Facebook.


 

Ö-konstrundan

Under Ö-konstrundan som äger rum 4 till 5 september ställer 34 konstnärer ut verk på 10 olika utställningsplatser på Hammarö. Samlingsutställningen hittar du i år på Hammarö Art Gallery vid Stora Coop Nolgård där du kan se ett konstverk av varje konstnär. Om du vill besöka konstnärernas utställningsplatser finns deras verk i Konsthallen på Hammarö Bibliotek, Stenmagasinet med sjöutsikt över Vänern, Sockenstugan vid Hammarö kyrka och på Svenshults bygdegård. Utöver det bjuder Ö-konstrundan på fem öppna egna ateljéer.  

Ö-konstrundan är cykelvänlig vilket gör att du kan ta med dig en fikakorg och cykla till de olika utställningsplatserna. Slå dig sedan ner längs med vägen på någon av öns vackra platser.  Vandringsleder, fiske och smultronställen nära till vatten

På Hammarö finns det många vackra platser nära Vänerns himmelsblåa vatten. Under Vänerveckan passar vi på att lyfta några av alla våra smultronställen och vandringsleder som finns i skärgården och på vår ö. Kanske hittar du en ny favoritplats att ta dig till och njuta av närheten till naturen, skogen, ängar och det blåa vattnet. 

Pilgrimsleden på Hammars udde

Ute på Hammars udde finner du pilgrimsleden. Leden är cirka tre kilometer lång och böjar norr om Hammarö kyrka vid bron över till Skärgårdsmuseet och sträcker sig norrut. Den går mellan gärdena och vattnet, in i skogen och följer sedan den befintliga grusvägen tillbaka via drottninghögarna, de fina vitsippsfälten och på slutet kyrkogården.

På Hammars udde finns även Hammarös största och Värmlands näst största gravfält från järnåldern. Du kan läsa mer om området under länken nedan. 
Skärgårdspromenaden i Lillängshamnen

Vid Lillängshamnen finns Skärgårdspromenaden som sträcker sig från hamnområdet via klipporna och förbi St Olofs gryta. Hela vandringsleden är tillgänglighetsanpassad med en bred spång och räcken så att det går att ta sig fram med både barnvagnar, rullstolar och annat.

 


 

Bonäsleden - med utsikt över Vänern

Leden startar vid Kilenegården och går igenom ett naturreservat som har stora skiftningar i miljön. Från Kilenegården ut till Bonäsudden är det cirka 5,2 kilometer. Vandringen går igenom tall- och granskog, björkskog och kalhyggen. över spångar i vassen och längs med klipporna med utsikt över Vänern.

Längs leden passerar man badplatsen Getingberget där det finns wc. Ute på udden finns det ett vindskydd, bänkar och eldstad. Från Bonäsudden kan man sedan gå mot Räggårdsviken, där det sommartid finns möjligheter till klippbad, och vidare mot Sättersbråten som är en äng med en grillplats. Efter det kan man välja att gå mot Mörudden eller mellan golfhålen på Hammarö Golfklubb och tillbaka till Getingberget.

Fiska i Vänerns vatten

På Hammarö är du alltid nära till strand- och stadsnära fiske. För att ta dig runt mellan olika fiskeplatser är cykeln ett enkelt och trevligt sätt. Inom projektet HåV – Hållbar fisketurism i Vänern har det tagits fram en digital fiskekarta för strand- och stadsnära fiske runt Vänern.
Här når du den digitala fiskekartan och kan läsa mer om projektet HåV.
Skage fyr - Hammarös sydspets

Vill du gå längs klippor och känna skärgårdens vindar samtidigt som du blickar ut mot Vänerns öppna vatten? Sydspetsen på Hammarö är en genuin bit Vänerkust med en fantastisk utsikt över öppna Vänern. Eftersom den till största delen är oexploaterad och det finns bilväg nästan ända fram är platsen ett populärt utflyktsmål. Här kan du njuta av både bad och friluftsliv.
Läs mer om Hammarö sydspets här.Vänerveckan 2021

Flera kommuner runt Vänern anordnar prova-på-aktiviteter, öppet skepp, skärgårdskryss, restauranger med Vänerfisk på menyn, föreläsningar och lyfter besöksmål som lockar till besök under Vänerveckan. 

Läs mer om Vänerveckan och vad som händer runt Vänern under veckan för evenemanget här.

Gör Vänerquizet!

Testa dina kunskaper om Vänern genom att göra Vänerquizet. När du deltar i quizet är du med i utlottningen av 10 st kortlekar med Vänermotiv. 

Klicka här för att göra Vänerquizet.


Foto: Johan Persson

Sidan uppdaterad: 2021-08-25