Sevärdheter

Hammarö kommun är en ö som ligger i Vänern söder om Karlstad, avskild från fastlandet genom Klarälvens delta. Hammarö sydspets är en bit genuin vänerkust med en hänförande utsikt över Vänern. Med en kuststräcka på cirka 83 kilometer och dess stora tillgänglighet från både sjö- och landsväg finns här fantastiska möjligheter till segling, paddling, fiske, bad med mera. Sommartid kan du ta båtbuss till och från ön. Till ytan är Hammarö med sina 54 kvadratkilometer en av landets minsta kommuner.

Lövträd och matta av vitsippor.
Vitsippor som blommar på Hammars udde.

Fritids- och friluftsupplevelser

För turister och besökare har Hammarö mycket att erbjuda. Bor gör du på camping eller vandrarhem. För båtfolket finns Lillängshamnen, en välutrustad gästhamn. I hamnens fiskaffär kan du köpa färsk och rökt insjöfisk, löjrom med mera. På Hammarö finns det mesta du kan begära för rekreation, motion, fritids- och friluftsupplevelser, antingen du väljer aktiviteter på motions- och friluftsanläggningar eller aktiviteter efter egna initiativ och önskemål.

Kulturmiljöer på Hammarö

De mest kända och besökta är: 

  • Hammarö sydspets med Skage fyr byggd år 1872 och Hammarö fågelstation med cirka 20 000 besökare per år.
  • Hammarö kyrka med anor från 1100 talet och kulturbygden omkring med gravfält och domarring vid Hammars udde, Hammars gård (café sommartid), Hembygdsgård, Sockenstuga och klockarbostad.
  • Skärgårdsmuseum
  • Sankt Olofs gryta från istidens slutskede.
  • Runsten daterad till 1000-talet. 

Kontakt

Här finns kontaktuppgifter för mer information.
Läs mer
Sidan uppdaterad: 2020-11-10