Karlstadvägens framtid

29 maj 2017

Miljöväg? Bygdeväg? Cykelväg? Bymiljöväg? Bilväg? Gångväg? Dela med dig av dina tankar och idéer om Karlstadvägens framtid på öppet hus torsdag 1 juni.

Hammarö kommun värnar om vår miljö och tycker det är viktigt att beslut som tas rörande Hammarö tillgodoser miljövänliga behov. Under öppet hus torsdag 1 juni kommer vi visa för er invånare hur en bymiljöväg fungerar som potentiell lösning av trafiksituationen på Karlstadvägen.

Tid: Torsdag 1 juni klockan 15:00-18:00
Plats: Karlstadvägen, där Mesavägen viker av mot Skoghalls centrum

Då det efter samråd med Länsstyrelsen framkommit att det i praktiken nästan är omöjligt att få tillstånd till en separat cykelväg genom ett natura 2000 område har Hammarö kommun under en längre tid försökt hitta en annan lösning för att underlätta för gående och cyklister som färdas via Karlstadsvägen till och från Jakobsbergsbron eller Hammaröleden.
Klicka här för att läsa mer om bakgrunden till förslaget om bymiljöväg.

Redan nu kan du dela med dig av dina tankar om vägen.
Formuläret är stängt
Du kan lämna dina synpunkter till och med fredag 9 juni. 

Vad är en bymiljöväg?
En bymiljöväg är en dubbelriktad biltrafik på en smal körbana med cykelbanor på båda sidor som avskiljs från biltrafiken genom en fräst streckad vit linje. Den dubbelriktade biltrafiken måste vid möte låna yta från cykeltrafiken och anpassa hastigheten till eventuellt förekommande oskyddade trafikanter. "Bymiljöväg" eller "bygdeväg" är två begrepp som brukar användas för denna typ av vägombyggnad.

Så här kör du på en bymiljöväg

Sidan uppdaterad: 2018-09-10 7 kommentarer

Kommentarer

 • Ulf Atterström 2017-05-16 18:24

  Bygg en riktig cykelbana med dike mot vägen! Lägg ned dessa snål lösningar som inte är bra för någon!Bilar blandat med cyklar på en ännu smalare väg är idiotiskt.

 • Sara 2017-05-16 19:50

  Dummaste jag har sätt. Jag kommer inte att känna mig trygg på en sån väg!

 • Elin, kommunikatör HAMMARÖ KOMMUN 2017-05-17 07:39

  Hej Ulf och Sara! Lämna gärna era synpunkter i formuläret längre upp på sidan och besök oss gärna på öppet hus torsdag 1 juni för att dela med er av era tankar och idéer för vägen. Ha en fin dag! Med vänlig hälsning, Elin kommunikatör

 • Roland Hultman 2017-05-18 20:20

  Blanda aldrig cykel o biltrafik.behövs en obetydlig breddning av nuvarande väg med cykel o gångtrafikanter på egen markerad del av vägen o den andra delen för biltrafik ps har redan sett på andra ställen där man har enl förslaget förvirrande och ökad olycksrisk

 • Yvonne Westlund 2017-06-01 17:24

  Låt vägen vara var kvar som den är och gör en separat cykelbana. Ett människoliv är väl mera värd än Natura 2000. Tycker att det verkar lika farligt med bymiljöväg när bilarna skall ut på sidan där cyklisterna är. Tro inte att bilisterna sänker farten på denna väg. Ett tryggt alternativ för skolbarnen från Vidöåsen till Mörmoskolan är att bygga en cykelbro över Klarälven och sedan en liten cykelbanan från nuvarande cykelbana i svängen på karlstadsvägen till skolan.

 • Håkan Melin 2017-06-02 21:49

  Jag cyklar denna väg 5 dagar i veckan. Sorglig nog fanns ni inte på plats när vi som använder vägen som mest. Alltså tidigare på morgonen och sent på kvällen. Det är mörkt och bilarna kör alldeles för fort. Fredagar är det värre då vissa varit på after work och. Kör hem till Skoghall. Detta kallas även för fyllevägeni i folkmun, ni kanske inte känner till detta!!!

 • Yvonne Westlund 2017-09-14 09:20

  Hej Elin! Hur går det med cykelvägen på gamla karlstadsvägen?

Skriv en kommentar