Välkommen till Sjöglimten, en av Hammarös 15 förskolor

15 mars 2023

Visste du om att vi har 15 förskolor på Hammarö? Sjöglimten är en av dessa förskolor. Sjöglimtens förskola ligger ute på Sätterstrand och har fyra avdelningar, två småbarnsavdelningar och två äldre avdelningar. Förskolan omringas av skog, åkermark och har Vänern som granne. Här har Maja sina två barn, Lotta och Lasse.

Barn och pedagog sitter och leker med lera
Foto: Förskollärare och barn leker med lera

När Maja först fick sitt placeringsbeslut på Sjöglimten gick hon i tankarna om att tacka nej och gå till en annan förskola som ligger närmre hemmet, men tänkte efter ett tag "äh vet du vad, vi prövar" och detta beslut har hon inte ångrat en dag sen dess.

- Barnen älskar att vara här, och det märks att de stortrivs. Även jag är väldigt nöjd med förskolan, de är så hjälpsamma och flexibla och det är tydligt att det alltid har barnen i fokus. Barnen pratar ofta om alla roliga lekar, rum, äventyr, utflykter och projekt de gör på förskolan, säger Maja.

Foto: Maja och hennes dotter Lotta

Naturnära, både ute och inne

Inne på förskolan syns en röd tråd på varje avdelning, de är fyllda med naturmaterial. Kojor gjorda av pinnar, stubbar, vedklossar, kottar och grönsaker finns på avdelningarna tillgängliga för barnen att leka med.

- Vi jobbar mycket med att inkludera naturen både ute och inne skapar ett lugn för barnen som speglas bland barngrupperna. Miljöerna inne förändras dock konstant, vi följer barnens intressen och vidareutvecklar arbeten efter dem för att skapa ett fördjupat lärande och hålla barnen intresserade av våra projekt, berättar Matilda, en av förskollärarna på Sjöglimten.

Foto: Förskolan fylld med böcker och naturmaterial

På Sjöglimten har de även ett väldigt spännande och roligt verktyg för både barn och pedagoger; lådcyklar. Trots att förskolan ligger en bit bort har de nära till mycket med hjälp av deras lådcyklar. Under våren, hösten och sommaren tar de ofta cykel utflykter till ställen som Kilenegården, Getingberget och andra roliga platser runt om på ön.

En förskola där alla känner alla 

Personalen på Sjöglimten lägger även vikt i att känna barnen på alla avdelningarna. Detta skapar tryggare öppningar och stängningar och underlättar för både personal och barn ifall det skulle vara bortfall av personal under dagarna. Det finns alltid minst en personal på varje avdelning som barnen känner till och känner sig trygga med.

- Både jag och mina barn finner stor trygghet i att här känner barnen all personal oavsett om det är deras ordinarie pedagog eller inte. Alla vet vad mina barn heter och de känner sig alltid trygga bland personalen, berättar Maja.

Sidan uppdaterad: 2023-03-15