Rörelseglädje på Hammarlunden F-6

17 maj 2023

Under onsdagen bjöds på extra mycket rörelseglädje när Fritidsbanken och flera idrottsföreningar radade upp aktiviteter på skolan. Flera högstadieelever var också med och visade upp olika sporter samt bjöd på ansiktsmålning.

Barn som spelar fotbollsdart.
Fotbollsdarten var välbesökt.

- Fotbollsdart och ansiktsmålningen är nog det som varit mest välbesökt men det har verkligen varit full aktivitet hela dagen. Verkligen jättekul! säger Malin Lloyd, fritidsledare på Hammarlunden F-6.

Riaz Ahmadi, fritidsledare, Anita Veines, Fritidsbanken och Malin Lloyd, fritidsledare.

Som aktiviteter fanns alltifrån gymnastik och discgolf till skateboard och hopp med käpphästar. Dessutom så fanns medlemmar från Skoghall innebandyklubb, Hammarö basket och Karlstads fotbollsklubb på plats för att visa upp sina föreningar och låta barnen prova på.

- Jag har kastat ärtpåsar, hoppat med käpphäst och fått ansiktsmålning. Också har jag åkt skateboard. Det var roligast fast svårt, säger Thilde 6 år.


Thilde 6 år provar kickbikebanan.

Positivt återbruk av gamla prylar som hittar nya användare

Fritidsbanken kommer nu att låna ut delar av sitt överskott på långtidslån till skolan så att prylar som privatpersoner skänkt kommer till användning igen. Ett koncept som gynnar både hälsan och miljön.

- Vi kommer under året att samverka med flera skolor på Hammarö som får möjlighet att låna allt ifrån kickbikes och hjälmar till innebandyklubbor och målvaktsskydd. Utrustningen ska därefter finnas tillgängliga i rastbodarna. När de lånas ut så kommer vi även att mäta vad som används och hur mycket så att vi ser hur aktiviteten på skolorna är, berättar Anita Veines, Fritidsbanken.


Skoghalls innebandyklubb var en av föreningarna som fanns på plats och lät alla som ville provspela med sarg och målvaktsutrustning.

Tino Skovlund projektledare för skola och event på fritidsbanken Sverige, fanns också på plats för att ta del av dagen.

- Genom att tillgodose skolorna den utrustning vi har via ett så kallat "skol-lån" så når vi inte bara de som redan är föreningsaktiva utan vi når alla. Vi har även sett flera positiva effekter som att det ger en större trygghet och tillit på skolan, mer lek och rörelse, aktivitet och social gemenskap, berättar Tino.


Elever i årskurs 4 lät andra elever på skolan hoppa och göra trick från en satsbräda.

- Sitter du med utrustning hemma så skänk gärna vidare till Fritidsbanken så det kommer till användning för våra barn och elever, säger Anita Veines avslutningsvis.


Tino Skovlund, projektledare för skola och event på Fritidsbaken Sverige.

Sidan uppdaterad: 2023-05-17