Risk för badklåda när vattentemperaturen stiger

29 juni 2022

När vattentemperaturen stiger ökar risken för badklåda i våra sjöar och vattendrag. Badklåda är inte farligt, men kan skapa obehag och ge kliande utslag som påminner om myggbett.

badplats vid Vänern

Orsakas av en ofarlig fågelparasit

Badklåda orsakas av parasiter som heter cerkarier, men kallas också för vattenloppor. De är små larver som ska utvecklas till en inälvsmask som finns hos sjöfåglar. Ibland kan de också leva en period i vissa snäckor. Larverna är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. De simmar vid vattenytan för att hitta en fågel, men ibland angriper de av misstag en badande människa.  På människan tränger de in någon millimeter i huden, men dör sedan relativt snabbt. Larverna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.

Förebyggande mot badklåda

  • ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller ta en dusch efter badet
  • torka dig noga med din handduk.
  • kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder.
  • klådstillande medel och allergimedicin kan användas om du vill lindra klådan.

 

Allmänt förebyggande åtgärder

Kommunen provtar inte för badklåda. Det går inte att se på vattnet om det innehåller parasiter. Du måste heller inte undvika att bada om det finns cerkarier i vattnet. Ett offentligt bad behöver heller inte stänga. Om det finns badklåda eller ej i vattnet kan varierar från dag till dag.

Kontakta oss gärna om du tror att du drabbats, så kan vi gå ut med information till andra badanden via våra kanaler.

Läs mer om badklåda på folkhälsomyndighetens webbplats.

Sidan uppdaterad: 2022-06-29