Hammarös arbete med hälsofrämjande aktiviteter för seniorer uppmärksammas i Lettland!

8 februari 2024

Att Hammarö kommun är i framkant vad gäller arbetet med hälsofrämjande aktiviteter för seniorer märktes bland annat av förra året då det populära casinot på Djupängens äldreboende fick medial uppmärksamhet både lokalt och regionalt. Nu har intresset för arbetssättet spridit sig ända till Lettland och i måndags publicerades ett inslag i lettisk tv där Mia Hernell Blomqvist, utvecklingsledare, och Evelina Holm, aktivitetsvärd, intervjuades om sitt arbete.

Skärmklipp på två kvinnor som intervjuas via zoom
Foto: Skärmklipp från Zoomintervjun med Mia Hernell Blomqvist och Evelina Holm.

Det hela började med att Mia Hernell Blomqvist, utvecklingsledare på socialförvaltningen, och en av hennes kollegor klickade bort varsitt lettiskt telefonnummer som dök upp i displayen på deras mobiltelefoner för ett par veckor sedan.

- Vi tänkte direkt att det där var något scam och någon som bluffade, men när vi sedan kontaktades av kommunikationsenheten, som berättade att det var en journalist från lettisk tv som ville komma i kontakt med oss, förstod vi att det var på riktigt, berättar Mia.

Problemet med ensamhet bland äldre

Den lettiska journalisten hette Ella Semjonova och hon höll på med ett reportage om problemet med ensamhet bland äldre i Lettland, en grupp som har varit eftersatt. Hon hade hittat Hammarö och arbetet med aktiviteter för äldre på sociala medier.

Foto: Skärmklipp från det lettiska inslaget om Hammarö.

- Jag berättade om Hammarös fokus på personcentrerad omsorg där utevistelse och aktiviteter, mål och mening för äldre är en självklarhet. Det ledde till att hon ville intervjua mig och någon av våra aktivitetsvärdar som jobbar närmast verksamheten via Zoom, fortsätter Mia.

Intervju och inslag o lettisk tv

Sagt och gjort bokade Mia och kollegan Evelina Holm, aktivitetsvärd på Djupängen, in en intervjutid med Ella redan nästa dag.

- Jag och Evelina satt bänkade framför datorn med känslan att vi verkligen inte hade en aning om vad vi hade gett oss in på. Vi visste att vi skulle prata engelska om ämnen och med termer som vi knappast hade använt tidigare.


Foto: Mia och Evelina vid datorn.

Intervjun tog cirka 40 minuter och trots nervositeten innan kände de sig både glada och stolta efteråt. De visste inte riktigt hur långt själva inslaget skulle bli i lettisk tv men tänkte att det kanske det skulle bli en intervju på några minuter.

- När vi fick länken till sändningen så blev vi oerhört förvånade och stolta över att vi var med i ett program på en timme där delarna från oss verkligen fick stort utrymme. Vi förstår verkligen vilken viktig fråga det här är i Lettland när deras public service ägnar en hel timme åt det, säger Mia.

Foto: Skärmklipp från det lettiska inslaget om Hammarös aktiviteter för seniorer.

Hur känns det nu efter den här upplevelsen och uppmärksamheten ni fått i lettisk tv?
- Tidigare har vi ju fått förmånen att få publicitet på det arbete vi gör i svensk tv, men att vi nu når vidare ut i världen med ett så viktigt ämne som äldres hälsa och att motverka ensamhet känns väldigt bra. Vi förstår vilken resa vi är på och hur långt vi har kommit på relativt kort tid. Vi på Hammarö fortsätter gärna vara pionjärer för den nya goda äldreomsorgen både i Sverige och i världen, avslutar en mäkta stolt Mia.


Foto: Skärmklipp från det lettiska reportaget där man även visar Hammarös webbplats och sidan för "Lunchservering för seniorer", här översatt till lettiska.

Vill du se hela reportaget i lettisk tv?
Här kan du se hela inslaget.
Inslaget från Hammarö börjar cirka 7.50 min in i programmet och varar cirka 8 minuter. Intervjun med Mia och Evelina är på engelska men är här dubbat till lettiska.

Sidan uppdaterad: 2024-02-08